Färg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färg, varianter, uttal och böjningar av färg

Färg synonym, annat ord för färg, vad betyder färg, förklaring, uttal och böjningar av färg.

Synonymer till färg

Vad betyder och hur uttalas färg

Färg uttalas färg och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av färg

Singular

färg
obestämd grundform
färgs
obestämd genitiv
färgen
bestämd grundform
färgens
bestämd genitiv

Plural

färger
obestämd grundform
färgers
obestämd genitiv
färgerna
bestämd grundform
färgernas
bestämd genitiv

Färg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Färg på Engelska

  • colour, (color - US) brick colour, autumn colour, richly-coloured, skin colour, colour tv, range of colours, colour and form, political colour, add colour to
  • paint - red paint, oil paint
  • suit - one of the suits (hearts, spades, diamonds and clubs) in a pack of cards

Hur används ordet färg

  1. En rysk variant används liggande med stavarna riktade höger–vänster från betraktaren räknat. En liknande kulram, men stående på fötter, vertikalt mot bordet användes i svenska folkskolan i äldre tider, och som förekommer som leksak i Sverige än i dag. Den ramen har en grupp av 5 färgade kulor uppträdda på en horisontell metalltråd, och på samma tråd en grupp på 5 kulor i en annan färg. I ramen fanns sen ett antal likadana trådar med kulor monterade ovanför varandra. Liknande kulramar förekommer i flera europeiska länder. (källa)
  2. Abessinierns päls är tickad, vilket innebär att varje hårstrå är flerfärgat i olika band. Om man tittar på ett enstaka hårstrå så är det randigt med en bottenfärg och sedan med band av mörkare och ljusare färger varvade. Den yttersta spetsen på hårstrået är alltid i en mörkare färg och kallas för tipping. Pälsen är kort och åtta färger är godkända (1992). (källa)
  3. Begreppet används även fortfarande på vissa internatskolor där varje hem har en specifik färg på mössan. Även Europaskolan i Strängnäs firar varje år den period där eleverna skulle kallat sig abiturienter genom inköp av en abiturientmössa, en middag, samt med en intern tappning på ett studentförhör. (källa)
  4. Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. På Ersta diakoni infördes på 1870-talet med förebild från Kaiserwerths diakonianstalt i Tyskland en adventsgran. Granen hade 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag i veckan tändes varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet, och från denna tradition utvecklades en sed, dels med en ljusstake med sju ljus, ett för varje dag i veckan, och en med fyra ljus, ett för varje söndag i advent. Denna blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talen. I Sverige är många adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med fönsterlav eller närbesläktade renlavar (ofta felaktigt kallade mossa eller vitmossa som är en annan växt) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar, kottar, bär och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila eller blå, och det är en vanlig färg på flera av adventsljusen bland troende, ofta i kombination med ett vitt, rött eller rosa ljus för jul. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans och kallas då vanligen adventskrans. Det finns även adventskransar med fler ljus än fyra, som används inom vissa religioner. (källa)
  5. Galalit är en förening mellan kasein och formaldehyd. Den utgörs av ett finpulveriserat, syrefritt ostämne och tillverkas av skummjölk, ältas varmt med 20–35 procent vatten, eventuellt med tillsats av färg- och fyllnadsämnen. Det pressas sedan till block, stänger eller ark och torkas tills det håller ca 30 procent vatten. Därefter "härdas" produkten genom neddoppning i 4–5-procentig formalinlösning, en process som är mycket långvarig och kan ta upp till flera veckor. (källa)
  6. Gallan har en speciell gulaktig färg som är ett resultat av pigmentet bilirubin. Bilirubin är i sin tur en restprodukt från förverkade röda blodkroppar och detta tas om hand av levern som sedan utsöndrar det i gallan. I tunntarmen bryts sedan detta pigment ner av bakterier och en restprodukt av detta är i sin tur stercobilin som ger avföring dess bruna färg. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.