Vad betyder och hur uttalas färglära
Färglära uttalas färg|lära.
Ordformer och varianter av färglära
Singular
- färglära
- obestämd grundform
- färgläras
- obestämd genitiv
- färgläran
- bestämd grundform
- färglärans
- bestämd genitiv
Plural
- färgläror
- obestämd grundform
- färglärors
- obestämd genitiv
- färglärorna
- bestämd grundform
- färglärornas
- bestämd genitiv
Färglära är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet färglära
Färginduktion – begrepp inom färglära som beskriver hur en och samma färg kan uppfattas olika beroende av bakgrundsfärgen, se Simultankontrast.
Ljussättning används inom teater, film, TV och andra framträdanden. Genom att placera olika slags ljuskällor (strålkastare) på olika sätt i förhållande till aktörer och miljö, genom att filtrera ljuset via färger och gobos (titanlegerade plåtar med utskurna mönster) och genom att ändra på ljusstyrkan kan ljussättaren skapa olika effekter. Genom att aktivt hantera färglära tillsammans med optik och ljusintensitet kan till exempel ett rum fås att verka kallt, varmt, stort, litet, högt, lågt, skrämmande, romantiskt och så vidare. Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) skrev 1810 en färglära som fortfarande till viss del är tillämpbar i ljussättningsarbete, även om den är omtvistad.
Tecken att tänka med - om symbolisk notation inom musik, dans, kartografi, matematik, fysik, kemi, teknologi, arkitektur, färglära och bildkonst av Pehr Sällström (1991).
Färglära – läran om färgers egenskaper, användning och sammansättning.