Vad betyder och hur uttalas färgplansch
Färgplansch uttalas färg|plansch.
Ordformer och varianter av färgplansch
Singular
- färgplansch
- obestämd grundform
- färgplanschs
- obestämd genitiv
- färgplanschen
- bestämd grundform
- färgplanschens
- bestämd genitiv
Plural
- färgplanscher
- obestämd grundform
- färgplanschers
- obestämd genitiv
- färgplanscherna
- bestämd grundform
- färgplanschernas
- bestämd genitiv
Färgplansch är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet färgplansch
Den första svenska översättningen utgavs 1821–1822 av förläggaren Georg Scheutz. Många senare översättningar har utkommit: 1854, 1877 (Meïr Aron Goldschmidt), 1877 (Bonniers), 1878 (Askerberg, med 6 färgplanscher), 1887 (Beijer), 1900 (Silén, översättare Petrus Hedberg), 1902 (Ljus, förkortad översättning av Ernst Lundquist, med illustrationer från den franska utgåvan 1880), 1903 (Beijer, illustrerad), med flera.
Iduns kokbok, uppkallad efter och initierad av veckotidskriften Idun där Elisabeth Östman var redaktör. Boken är rik illustrerad med tolv färgplanscher visande teckningar på kött, fisk, fågel, grönsaker och liknande samt innehåller recept för över tusen maträtter, dessutom anvisningar för bakning, konservering och dukning. I boken finns två sidor med fotografier av olika servettbrytningar och fyra styckningsplanscher "tagna direkt efter naturen på Aug. Falks slakteri". Elisabeth Östman blev känd för sin husmodersskola som hon brev från 1902 fram till sin död i Stockholm.
1843 A Flora of the State of New York (två delar, med 162 färgplanscher) vol. 1, vol. 2.
Färgserien är en bokserie utgiven av Almqvist och Wiksell (och som fortsatts av Nordstedts). Den började som en serie handböcker, till att börja med om djur och natur, i samarbete med danska Politikens forlag 1950, där första halvan av boken består av färgplanscher (vilka nu blivit möjliga att framställa till låg kostnad genom offsettryckets genombrott) och andra halvan av beskrivande text. Texten skrevs av olika författare i de svenska och danska upplagorna. I de danska handböckerna (Politikens håndbogsserie) var Hans Hvass flitigt anlitad i inledningen. Naturhandböckerna följdes av böcker om "hem och trädgård", samt även Flaggor i färg (vilken snart blev inaktuell då de tidigare kolonierna blev självständiga och flera omarbetade utgåvor har sedan utkommit). Till serien hörde även några böcker "Vad jag finner..." om (främst) ryggradslösa djur i olika miljöer. Serien (som tidigare var namnlös) fick ett nytt uppsving i slutet av 1960-talet med omarbetade upplagor av några av de tidigare böckerna och många nya tillskott (nu även inom teknik) och med texten "Färgserien" på omslaget. På 1980-talet upphörde det närmast obligatoriska "i färg"-epitetet i titlarna. Serien lades ner någon gång i slutet av 1990-talet, men utgivningen av böckerna har fortsatt in på 2000-talet (på Nordstedts och Bokförlaget Prisma). I Norge har en del av böckerna utgivits av Aschehoug som serien "Naturen i farger".