Färgton Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färgton, varianter, uttal och böjningar av färgton

Färgton synonym, annat ord för färgton, vad betyder färgton, förklaring, uttal och böjningar av färgton.

Synonym till färgton

Vad betyder och hur uttalas färgton

Färgton uttalas färg|ton och är ett substantiv -en -er.

Ordformer av färgton

Singular

färgton
obestämd grundform
färgtons
obestämd genitiv
färgtonen
bestämd grundform
färgtonens
bestämd genitiv

Plural

färgtoner
obestämd grundform
färgtoners
obestämd genitiv
färgtonerna
bestämd grundform
färgtonernas
bestämd genitiv

Färgton är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet färgton

  1. Gulsot även kallat ikterus är ett tillstånd då ämnet bilirubin ansamlas i kroppen och gör så att huden, och bindhinnan (konjunktiva) som ligger framför sclera (ögonvitorna) tillsammans med andra slemhinnor antar en gulaktig färgton. Gulsot är sålunda ett symptom, och inte en sjukdom i sig, men används ibland också som benämning på vissa av de bakomliggande sjukdomarna: "smittsam gulsot". Gulsot kallades förr gallfeber. (källa)
  2. Den vanligaste typen av glas är silikatglas (även kallat sodaglas) som framställs med kiseldioxid som glasbildare, soda (natriumkarbonat) som flussmedel och kalksten (kalciumkarbonat) som stabilisator. Med pottaska (kaliumkarbonat) som flussmedeli stället för soda får man kaliglas (kaliumkalkglas, bömisk kristall, lättkristall), ett mjukare och mer svårsmält glas, samtidigt som det är mer motståndskraftigt mot kemiska angrepp. Buteljglas är ett enklare glas, som förorenats av järn- eller kopparoxid (ger grön färgton) eller manganoxid (ger brun färgton). (källa)
  3. I motiv utan parallella inåtriktade linjer, t. ex. landskap, kan djupverkan skapas med hjälp av luft- eller färgperspektiv, som grundar sig på att luften inte är kristallklar, d. v. s. färgton och valör förändras från ett landskaps förgrund till dess horisont. (källa)
  4. Gråvide (Salix cinerea) är oftast en stor buske, vanlig dels på fuktiga ängar, dels på stränder, ofta i täta snår. Dess unga kvistar har korta, täta och sammetslika hår. Bladen är smala, vanligen bredast ovan mitten. Ofta är också bladen något gråludna på översidan, vilket gör att hela växten får en matt, grågrön färgton. (källa)
  5. Bibehållen ljusstyrka och ljusfärg. Till skillnad från lysrör, lågenergilampor, lysdiodlampor och gasurladdningslampor som långsamt tappar ljus vartefter de åldras och kan förändras i färgton, behåller halogenlampan sin ursprungliga ljusfärg och ljusstyrka under hela livslängden. (källa)
  6. Den är en stor svart gam med en krage av vita fjädrar runt halsbasen. På ovansidan vingarna har, speciellt hanarna stora vita partier. Huvudet och halsen är i det närmaste fjäderlösa och mörkt röda men kan ändra färgton beroende på fågelns sinnestillstånd. Hanen har en djupröd köttig utväxt, likt en kam, på hjässan och skinnet på halsen är veckat. Den mörka näbben har ett stort vitt parti på spetsen. Till skillnad från merparten av rovfåglarna är hanen större än honan. (källa)
  7. Kopparkis förekommer vanligen i lager eller gångar, ofta tillsammans med svavelkis, som till viss del liknar kopparkis, men kopparkis är mjukare och har en grön färgton. Den vanligaste förekomsten är dock i hydrotermala och metasomatiska mineraliseringar tillsammans med zinkblände, blyglans, magnetkis, magnetit och eventuellt baryt. (källa)
  8. Naverlönnen (Acer campestre) är en art i familjen kinesträdsväxter. Arten blir en stor buske eller ett litet träd som sällan blir högre än 15 meter, men kan bli upp till 25 meter. Bladen är ofta dunhåriga på undersidan, mindre än vanliga lönnblad och har tre till fem flikar. De unga bladen har en svagt rosa färgton men blir senare allt mer mörkgröna, och till höstens avlövning går färgerna över till rött eller gult. (källa)
  9. Rödkrita, även kallad järnrött, rödockra, nürgbergrött, järnmönja, är ett matt eller glänsande mineral med brunröd färg och rött streck. Streckets färgton varierar mycket efter fyndorten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.