Vad betyder och hur uttalas fårbog
Fårbog uttalas får|bog.
Ordformer och varianter av fårbog
Singular
- fårbog
- obestämd grundform
- fårbogs
- obestämd genitiv
- fårbogen
- bestämd grundform
- fårbogens
- bestämd genitiv
Plural
- fårbogar
- obestämd grundform
- fårbogars
- obestämd genitiv
- fårbogarna
- bestämd grundform
- fårbogarnas
- bestämd genitiv
Fårbog är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet fårbog
Gotländsk sparrissoppa, Klintebysoppa, Lammsoppa med korngryn, Gotländsk fiskgryta, Ugnstroll, Fiskpudding, Enkel laxrätt, Fårfiol, Glödhoppa, Fårkotletter med persiljepotatis, Ugnsstekt fårbog med stuvade morötter, Kanin i gräddsås, Kokt kanin i svampsås, Kanin på herrgårdsvis, Marinerad vildkanin, Kaninköttbullar med stuvade grönsaker, Ingefärsstekt revbensspjäll, Fylld rågbrödsbulle, Saffranspannkaka, Rabarberpaj.
I kvinnodräkten blev med inflytande från det italienska modet axelslagen bortlagda, blev djupt och brett urringad och snördes fram. Senare på 1530-talet blev livet slätt och styvt med smala axelpartier. Kjolen var först starkt rynkad, men började på 1530-talet skäras i kockform och gjordes öppen fram över en underklänning i annat tyg. På 1550-70-talen brukade överklänningen hänga fritt från axlarna, så att hela gestalten fick formen av en klocka. Under samma tid fick axelpuffarna klotform. Omkring 1580 fick ärmen för en tid fårbogs- eller så kallad "gigot"-form, men senare på nytt slätare. Kjolen blev 1580-talet tätt rynkad, och försågs med en vertugall. Runt 1550 börjar kvinnodräkten göras i två delar med åtskilt liv och kjol. Mot slutet av 1500-talet blev dräkten starkt överlastad av smycken och rosetter. Förkläde tillhörde ofta även modeklädedräkten under 1500-talet.