Födelsedag Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder födelsedag, varianter, uttal och böjningar av födelsedag

Födelsedag synonym, annat ord för födelsedag, vad betyder födelsedag, förklaring, uttal och böjningar av födelsedag.

Synonym till födelsedag

Vad betyder och hur uttalas födelsedag

Födelsedag uttalas föd|else|dag och är ett substantiv.

Ordformer av födelsedag

Singular

födelsedag
obestämd grundform
födelsedags
obestämd genitiv
födelsedagen
bestämd grundform
födelsedagens
bestämd genitiv

Plural

födelsedagar
obestämd grundform
födelsedagars
obestämd genitiv
födelsedagarna
bestämd grundform
födelsedagarnas
bestämd genitiv

Födelsedag är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet födelsedag

  1. En fest anordnas vanligtvis för att fira att en lycklig händelse eller ett årligen återkommande fenomen såsom födelsedag, midsommar eller då en stad firar årsdagen av då stadsprivilegierna utfärdades. I äldre tider har man ofta firat årliga återkommande gillen såsom skördegillen, eller efter en gemensam arbetsinsats som ett taklagsgille. (källa)
  2. I fornkyrkan var Jesu födelsedag förlagd till den 6 januari, och följaktligen firades kyndelsmäss den 14 februari. År 542 bestämde östromerske kejsar Justianus I att kyndelsmäss skulle flyttas till 2 februari, för att bättre stämma överens med julens då bestämda placering den 25 december. Kyndelsmäss hade då redan fått inslag av en romersk reningsfest som inföll den 15 februari, dagen efter den gamla placeringen, lupercalierna. (källa)
  3. I Sverige sammanfaller firandet med kung Carl XVI Gustafs födelsedag. (källa)
  4. Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år. (källa)
  5. Efter att 25 december firades som Jesus födelsedag blev 1 januari åttonde dagen efter födelsedagen vilket är den dag judiska barn namnges och omskärs. I samband med andra konciliet i Tours år 567 beslutades att en omskärelsemässa skulle hållas till minne av det. Därför kom första januari att kallas omskärelsefest. Temat i Svenska kyrkan den här dagen är "I Jesu namn". (källa)
  6. Ordet pingst härstammar från det grekiska ordet πεντηκοστή, pentikostí, vilket betyder den femtionde. Pingsten är ju den femtionde dagen och samtidigt den sjunde söndagen från påsk. Pingsten betecknas ofta som "kyrkans födelsedag", eftersom det var då som Jesu lärjungar började att organisera en församling och missionera. I kyrkoåret innebär pingsten påsktidens avslutning. (källa)
  7. Andra Mariafester av gammalt ursprung är Marias besök hos Elisabet (Luk. 1:39-56), Johannes döparens mor, den 31 maj (tidigare 2 juli) och Marie lekamliga upptagande till himlen den 15 augusti, assumptio. Marie födelsedag den 8 september är troligen invigningsdagen för den nuvarande Sankta Annakyrkan i Jerusalem, uppförd på den plats där Marie födelsehus anses ha legat. Marie utkorelse och fullkomliga renhet firas den 8 december. (källa)
  8. En ceremoni kan markera en övergångsrit, såsom vid dop, bröllop, födelsedag eller begravning. (källa)
  9. Den 12 september 1835 tog Wilhelm Weiprech och Johann Moritz patent på "Die Chromatische Bass-Tuba" (kromatisk bastuba) (Berlin, Preussiskt patent 19). Därför skulle det kunna sägas att bastuban har en födelsedag, vilket annars är ovanligt för musikinstrument. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.