Föreningsarbete Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder föreningsarbete, varianter, uttal och böjningar av föreningsarbete

Föreningsarbete synonym, annat ord för föreningsarbete, vad betyder föreningsarbete, förklaring, uttal och böjningar av föreningsarbete.

Vad betyder och hur uttalas föreningsarbete

Föreningsarbete uttalas för|en|ings|arbete och är ett substantiv.

Ordformer av föreningsarbete

Singular

föreningsarbete
obestämd grundform
föreningsarbetes
obestämd genitiv
föreningsarbetet
bestämd grundform
föreningsarbetets
bestämd genitiv

Plural

föreningsarbeten
obestämd grundform
föreningsarbetens
obestämd genitiv
föreningsarbetena
bestämd grundform
föreningsarbetenas
bestämd genitiv

Föreningsarbete är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet föreningsarbete

  1. Harry Litzén var under hela sin tid intresserad av föreningsarbete och deltog aktivt i såväl politisk som facklig verksamhet. Sålunda var han ledamot av styrelsen för Folkpartiets andra krets i Stockholm under åren 1948–57 och av kyrkofullmäktige i S:t Görans församling 1951–54. Han var också nämndeman vid Stockholms rådhusrätt 1948–59. Hans fackliga intresse gjorde att han togs i anspråk för styrelseuppdrag i såväl Posttjänstemännens förening som Postmästarföreningen, för vars Stockholmssektion han var ordförande i sexton år. Han var vidare ledamot av föreningen Postfolkets centralstyrelse 1953–63. Efter pensioneringen 1968 var han verksam som redaktör och ansvarig utgivare av tidningen Postmästaren fram till 1977. Han blev riddare av Nordstjärneorden 1963. (källa)
  2. Emil Olin var son till godsägaren Hjalmar Olin och bror till Oscar Olin. Efter mogenhetsexamen i Kristianstad studerade han vid Lunds universitet och blev 1893 filosofie kandidat, 1899 filosofie licentiat och 1906 filosofie doktor där. Han var tillförordnad lärare i botanik vid Alnarps lantbruksinstitut 1898, assistent hos Sveriges utsädesförening i Svalöv 1899–1900 och disponent vid Allmänna svenska utsädesaktiebolaget i Svalöv 1900–1905. Han utgav bland annat De Fettgehalt der Moose (1898, tillsammans med B. Jönsson) och Om de chasmopskalken och trinucleusskiffern motsvarande bildningarne i Skåne (1906, doktorsavhandling). 1896 gjorde han en botanisk studieresa till Algeriet och Tunisien. Olin ägde från 1906 Lönnstorps herrgård utanför Svalöv, som han upparbetade till ett förstklassigt jordbruk. Han var en av de störta odlarna av Svalövsinstitutionens elitstammar av både spannmål och frö. Särskilt var an intresserad av odling av gräsfrö, och han tillhörde där en av de svenska föregångsmännen. Därutöver ägnade han sig åt djurförädling och trädgårdsodling. Han var flitigt anlitad inom Malmöhus läns hushållningssällskap och deltog även i jordbrukarnas föreningsarbete, bland annat som vice ordförande i Skånes fröodlingsförening 1911–1915 och som styrelseledamot i Skånska lantmännens centralförening. Strax före sin död uppfördes han i första förslagsrummet till en ledig position i Lantbruksakademien. (källa)
  3. Valfrid Palmgren framhöll att en viktig förutsättning för de amerikanska bibliotekens framgångar var bildandet av den nationella intresseföreningen American Library Association (ALA) 1876, de regionala biblioteksföreningarna och tidskriften Library Journal. Genom föreningsarbete, möten och tidskriftsartiklar hade bibliotekarierna gemensamt lyckats väcka intresse hos beslutsfattarna och fått både organisatoriskt och ekonomiskt stöd för sin verksamhet. Och det var just de idéerna och de metoderna Valfrid Palmgren tog med sig hem och förverkligade eller bidrog till att förverkliga i Sverige. Detta skedde genom Stockholms barn- och ungdomsbibliotek, som öppnades 1911 med ekonomiska bidrag från välbeställda stockholmare, bildandet av Sveriges Allmänna Biblioteksförening 1915 (från år 2000 Svensk biblioteksförening) och startandet av Biblioteksbladet 1916. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.