Vad betyder och hur uttalas föreståndarskap
Föreståndarskap uttalas före|stånd|ar|skap -et.
Ordformer och varianter av föreståndarskap
Singular
- föreståndarskap
- obestämd grundform
- föreståndarskaps
- obestämd genitiv
- föreståndarskapet
- bestämd grundform
- föreståndarskapets
- bestämd genitiv
Föreståndarskap är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet föreståndarskap
Ursprungligen valdes abboten av klostrets munkar och invigdes sedan av biskopen. Inte sällan tog sig dock sekulära furstar rätten att tillsätta abbot. Flera av abbotstiften kom därmed under åttonde och nionde århundraden att hamna i lekmäns händer som förläningar eller andra belöningar. Dessa världsliga abbotar, eller "abbotgrevar" (abbates comites eller abbates milites) bodde inte på klostret utan tog endast del av klostrens inkomster och lämnade över föreståndarskapet till dekaner och priorer. De rikaste stiften tog många furstar över själva som sina egna eller som så kallade taffelgods, underhållsgods, åt medlemmar av sina familjer. Sekularabbotar kallades de abbotar som utsetts av världsliga furstar till skillnad från de kyrkligt tillsatta regularabbotarna. Till exempel var Hugo Capet sekularabbot på Saint-Denis.
Åter i Sverige var Knut Lundmark tillräckligt meriterad för att konkurrera om de två professorsstolar som blev lediga i Sverige vid slutet av 1920-talet. Det första tjänsten gällde uppdraget som Kungl. Vetenskapsakademiens astronom och föreståndarskapet över det nya observatoriet i Saltsjöbaden. Tjänsten gick emellertid till Lundmarks studiekamrat och jämnårige Bertil Lindblad, vilken därmed blev Karl Bohlins efterträdare. Den andra tjänsten gällde föreståndarskapet över observatoriet i Lund, vilket blev ledigt i och med att Carl Charlier gick i pension år 1927. Lundmark fick tjänsten år 1929, först efter ett långdraget och infekterat tillsättningsärende.
Ett tydligt drag i hennes karriär har varit det akademiska ledarskapet. Från januari 1997 till augusti 1998 var hon parallellt med sin forskning och sitt föreståndarskap för forskningscentret NIMED även projektledare för ett universitetsinternt jämställdhetsprogram benämnt "Kvinnor Kan". Projektet blev en föregångare till SUHF:s ledarutvecklingsprogram för kvinnliga forskare, där Hass ledde den lokala arbetsgruppen i Linköping.