Förfördela Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förfördela, varianter, uttal och böjningar av förfördela

Förfördela synonym, annat ord för förfördela, vad betyder förfördela, förklaring, uttal och böjningar av förfördela.

Vad betyder och hur uttalas förfördela

Förfördela uttalas för|för|dela [fö´r-] och är ett verb -de.

Förfördela betyder:

Ordformer av förfördela

Aktiv

förfördela
infinitiv
förfördelar
presens
förfördelade
preteritum
förfördelat
supinum
förfördelande
presens particip
förfördela
imperativ

Passiv

förfördelas
infinitiv
förfördelas
presens
förfördelades
preteritum
förfördelats
supinum

Perfekt particip

förfördelad en
~ + subst.
förfördelat ett
~ + subst.
förfördelade den/det/de
~ + subst.

Förfördela är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet förfördela

  1. Feminismen som organiserad rörelse började ta form under 1800-talets mitt. Men även innan denna tidpunkt fanns olika former av kvinnosaksrörelser, bland annat Working Women's Association och The Woman's Christian Temperance Union. Dessa kämpade för kvinnors situation, men ansåg inte att kvinnor nödvändigtvis var förfördelade och marginaliserade i förhållande till mannen. (källa)
  2. Polygama äktenskap inkluderar fler än två personer. I de samhällen och kulturer där polygami är tillåtet är det vanligen mannen som har flera fruar och inte tvärtom. Vanligen får en man i polygama samhällen inte förfördela någon av fruarna, även om de har olika rang beroende på om de är första, andra, tredje eller fjärde fru. Alla fruarna har rätt att få sina sexuella behov tillfredsställda och få barn tillsammans med mannen. I den händelse någon av fruarna avlider åligger det övriga fruar att ta hand om den avlidna kvinnans barn. (källa)
  3. Tikkun olam, hebreiska תיקון עולם, är ett begrepp inom judendom som betyder ungefär "reparera världen". Begreppet har sitt ursprung i Mishna, och omtolkades under medeltiden i kabbala. Där finns begreppet framförallt hos Isaac Luria från 1500-talet. Meningen är att ge extra skydd åt de människor som är förfördelade eller skadade. Texten innehåller till exempel skilsmässovillkor och regler för frigivning av slavar. Dessutom syftar begreppet på själva skapelsen. Guds skaparljus befinner sig i speciella fordon eller kelim av vilka vissa är spridda eller förskingrade över jorden. Det mesta av skapelseljuset återvänder till sitt ursprung, medan vissa delar stannar kvar i den skapade världen, speciellt hos det som gått sönder. (källa)
  4. Talrika berättelser skildrar Kitsune som Hengeyōkai, ett väsen med förmågan att anta mänsklig gestalt ungefär som Tanukin. I dessa sagor uppträder en Kitsune ofta som en särledes skön ung dam och äktar en man, ofta utifrån sann och äkta kärlek. Men så fort denne märker att han gift sig med en rävhona, försvinner hon med "farväl för alltid" och lämnar honom ensam med de gemensamma barnen. Här finns dock vissa möjligheter att lura tillbaka den förlupna. En metod som mästerligt avbildats i form av en netsuke av 1700-talssnidaren Minkō är att locka med en stekt råtta. I Minkōs arrangemang ser vi råttfällan i en ihålig stubbe med den förfördelade bonden lurande på ena sidan och den lystna rävhonan nalkandes på den andra sidan av stubben. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.