Synonym till förgå
Vad betyder och hur uttalas förgå
Förgå uttalas för|gå förgick, förgått, förgången förgånget förgångna, pres. förgår.
Förgå betyder förgå sig i överilning uppträda förolämpande.
Ordformer och varianter av förgå
Aktiv
- förgå
- infinitiv
- förgår
- presens
- förgick
- preteritum
- förgått
- supinum
- förgående
- presens particip
- förgå
- imperativ
Perfekt particip
- förgången en
- ~ + subst.
- förgånget ett
- ~ + subst.
- förgångna den/det/de
- ~ + subst.
Förgå är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet förgå
Kvinnliga makter ansågs råda i regel även över ödet och livets lott exempelvis nornorna eller Fortuna. Men de hämnas och vedergäller också den som förgår sig mot den kosmiska ordningen, till exempel de grekiska erinyerna.
Uttrycket "inte ett jota" med betydelsen "absolut ingenting" har sin bakgrund i att Jesus i Matt 5:18 enligt originaltexten (som är på grekiska) säger att inte ett jota av lagen skall förgås. Då lagen (Torah) är skriven på hebreiska är det rimligt att anta att Jesus syftade på motsvarande bokstav i det hebreiska alfabetet, bokstaven Yod (י), som är det alfabetets klart minsta bokstav.
Klipptempel anträffas utmed Nilen, vid Abu Simbel och ett vid Girscheh i Nubien. På de förra pryds fasaden med utmejslade kolossalstöder, det senare har en fritt tillbyggd förgård. Det inre utgörs av väldiga, ur klippan uthuggna salar med pelare och kolossalstoder samt smärre rum.
Betydelsen "ört" lever kvar i svenskan i fasta uttryck med oklar koppling till sprängmedlet. Det märkliga talesättet "Ont krut förgås inte så lätt" kan förklaras av att tyskans Unkraut betyder ogräs. På modern svenska skulle man alltså kunna säga "Det är inte lätt att bli av med ogräs" och därmed i överförd bemärkelse syfta på något missförhållande som "rotat sig".
Pylon (grekiska stor port) var i fornegyptisk byggnadskonst dubbla porttorn med mellanliggande lägre portparti som flankerade porten till templens förgård. Pylonen som smalnar uppåt har en långsträckt rektangulär planfom. Väggytorna täcks vanligen av reliefer och målningar.
Dess mångfaldiga användning under förgångna tider förklarar dess stora spridning kring gårdar och byar, den odlas dessutom än i dag i trädgårdar och täppor och medtages gärna i allmogens buketter eller "kryddkvastar", vartill i synnerhet en varietet med prydligt krusiga blad plägar väljas. (Bilder ur Nordens Flora).
Slidans muskelväggar, bakre och främre, är beklädda med en veckad slemhinna, som ansluter till de yttre könsorganen, vilka börjar med förgården, vestibulum, som utgör gränsen mellan de inre och yttre könsorganen. Slidan är 8–9 cm djup med en, hos den mogna kvinnan, starkt veckad slemhinnekanal som vid sexuell retning erigerar och slätas ut. De bägge slidväggarna, som vid avslappnat läge vilar mot varandra, drar sig därmed ifrån varandra och öppnas mot förgården. Vid vaginalt samlag möjliggörs därmed att slidan kan omsluta penis eller en sexleksak.
Rätt tidigt gjordes skillnad mellan "guldsikel" och "silversikel", den senare förhöll sig till den förra ungefär som 1 till 20. Präglade siklar förekom, så vitt man vet, först under makkabéertiden. Sådana finns ännu kvar av silver och koppar från 143 f.Kr. (se Makkabéermynt). På Jesu tid var en silversikel av samma värde som stater eller 2 dubbeldrachmer, d.v.s. som 4 drachmer eller denarer. I Jerusalems helgedom var sikeln (även "halvsikeln" och "kopparsikeln") det gångbara myntet, som tempelbesökare fick växla sig till av de på den yttersta förgården sittande växlarna.
Vestibul är ett större rum innanför entrén, ofta i offentliga byggnader. Ordet kommer från latinets vestibulum i betydelsen "förgård", "förhall".
Förgå på Engelska
- disappear, vanish, pass away
- thus passes human glory