Förhandsgranskning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förhandsgranskning, varianter, uttal och böjningar av förhandsgranskning

Förhandsgranskning synonym, annat ord för förhandsgranskning, vad betyder förhandsgranskning, förklaring, uttal och böjningar av förhandsgranskning.

Vad betyder och hur uttalas förhandsgranskning

Förhandsgranskning uttalas för|hands|gransk|ning och är ett substantiv.

Ordformer av förhandsgranskning

Singular

förhandsgranskning
obestämd grundform
förhandsgransknings
obestämd genitiv
förhandsgranskningen
bestämd grundform
förhandsgranskningens
bestämd genitiv

Plural

förhandsgranskningar
obestämd grundform
förhandsgranskningars
obestämd genitiv
förhandsgranskningarna
bestämd grundform
förhandsgranskningarnas
bestämd genitiv

Förhandsgranskning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förhandsgranskning på Engelska

  • preview

Hur används ordet förhandsgranskning

  1. Förhandsgranskning – granskning av dokument innan de trycks eller publiceras. (källa)
  2. Tryckfrihet innebärätt att trycka och sprida information och uppfattningar fritt i text, till exempel via böcker, internet, tidningar eller flygblad. Tryckfriheten innebär att medborgare och grupper inom landet får publicera alster utan att någon förhandsgranskning eller censur äger rum. Envar har också rätt att fritt distribuera producerade texter. (källa)
  3. Refusering misstas ibland för att vara censur, men termen är missvisande eftersom censur handlar om statlig förhandsgranskning av material som omfattas av yttrandefriheten. Eftersom det inte är en rättighet att publicera sig i en viss tidning eller på visst förlag är inte en refusering liktydigt med censur. En refusering kan ha skilda orsaker, allt från en tidnings politiska inriktning eller ämnesområde, eller ett förlags eller skivbolags antagande om ett manus eller en skivas säljbarhet till ett museums åsikter om en tavlas omoraliska budskap kan spela in. (källa)
  4. Elevstyrda skoltidningar (i Sverige 2011 ca 30 stycken) har samma grundlagsskyddade rättigheter enligt Tryckfrihetsförordningen som etablerade medier. Ung Media har trots detta uppmärksammat flera överträdelser av redaktioners rättigheter: tidningsredaktioner som har fått sin post öppnad, förhandsgranskning, censur och efterforskning av källor. Ofta har det handlat om en rädsla för att tidningen ska provocera eller skriva om känsliga ämnen. (källa)
  5. Yttrandefrihet anses vara en av förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. I alla rättsstater, även de som klassas som demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder. Till exempel har de flesta länder förbjudit hot om våld, kränkning, personangrepp, förtal, diskriminering och program mot mobbning (som även omfattar ord) finns. Även den som avslöjar militära hemligheter kan ofta straffas. Lagstiftningen varierar annars. USA har till exempel inte någon motsvarighet till Sveriges lagstiftning om hets mot folkgrupp som gör det kriminellt att hota eller uttrycka missaktning mot folkgrupper, medan den typen av budskap, däribland rasistiska budskap, är hårt reglerade i de flesta europeiska länder. Lagar mot förtal, olaga hot, spridande av konfidentiella material (militära hemligheter, sjukhusjournaler) samt uppvigling (t.ex. genom att, som ett ofta repeterat exempel säger, ljuga om att en fara föreligger i en stor folkmassa) är ofta reglerat i så gott som alla länder, medan förhandsgranskning genom censur numera är mycket begränsad. (källa)
  6. En censor är en person som utövar censur genom att göra förhandsgranskning av litteratur, film, teater, brev etcetera i syfte att förhindra spridning av information som anses vara skadlig för ett lands säkerhet eller på annat sätt för dess medborgare. (källa)
  7. Censur (av latinets censere, granska) är en av offentlig myndighet, eller av någon annan, utövad förhandsgranskning eller retroaktivt hindra, ofta litteratur, film, teater, brev etcetera, som anses obscena, politiskt oacceptabla eller hotar säkerheten. Tidningar och andra massmedier kan censurera sig själva, så kallad självcensur, men vanligtvis syftar ordet censur på statlig censur, som i regel är lagstadgad. Även privata institutioner och företag kan utföra censur. (källa)
  8. Förhandsgranskning är granskning av dokument innan de trycks eller publiceras. Funktionen är bland annat vanlig i ordbehandlare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.