Förhöja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förhöja, varianter, uttal och böjningar av förhöja

Förhöja synonym, annat ord för förhöja, vad betyder förhöja, förklaring, uttal och böjningar av förhöja.

Synonymer till förhöja

Vad betyder och hur uttalas förhöja

Förhöja uttalas för|höja och är ett verb förhöjde.

Ordformer av förhöja

Aktiv

förhöja
infinitiv
förhöjer
presens
förhöjde
preteritum
förhöjt
supinum
förhöjande
presens particip
förhöj
imperativ

Passiv

förhöjas
infinitiv
förhöjs
presens
förhöjdes
preteritum
förhöjts
supinum

Perfekt particip

förhöjd en
~ + subst.
förhöjt ett
~ + subst.
förhöjda den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förhöjes
presens

Förhöja är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förhöja på Engelska

  • heighten, enhance, intensify - her happy laugh instantly heightened the atmosphere

Hur används ordet förhöja

  1. Genom att använda kenningar hade skalderna möjlighet att variera språket och anpassa texten till versmåttet. I den bibliska poesin, som inte använder versmått, är det enbart till för att förhöja intrycket. Den mest kända formen av kenning är omskrivningar i genitiv, såsom de nedan exemplifierande. Kenningar kan dock också bygga på metonymi och synekdoke. Det stora antalet kenningar kan medföra svårigheter för den som ska översätta, eftersom det ofta finns flera möjliga tolkningar av samma kenning. (källa)
  2. Träning – aktiviteter som har till syfte att förhöja, upprätthålla eller att fördröja degeneration av sin kapacitet. (källa)
  3. Navkapsel är en rotationssymmetrisk metall- eller plastplatta som fästs i centrum av en fälg, över hjulmuttrarna eller hjulskruvarna samt nav. Detta för att skydda och förhöja fälgens utseende. Termen används ofta felaktigt för så kallade hjulsidor, vars diameter istället överensstämmer med fälgens. Det finns även så kallade centrumkåpor, vilka endast döljer navet. (källa)
  4. Teater, (teaterhistorisk) ibland drama eller skådespel, är en typ av scenkonst, som syftar till att agera, berätta, framställa eller förevisa historier, idéer eller känslor inför en publik. Detta sker vanligtvis genom dialog, det vill säga tal och gester mellan olika rollfigurer, spelade, eller agerade av skådespelare. Dessa måste kunna uttrycka alternativa personligheter, åldrar, röster, kön, och kroppshållningar. Skådespeleriet i en teaterföreställning samverkar med ett antal andra visuella element, såsom scenografi, ljussättning, kostymering och smink. Ofta används ljud, specialeffekter och rekvisita för att förhöja verklighetsintrycket. (källa)
  5. Precis som med många konstnärligt inriktade yrken är gränserna för vem som får kalla sig författare flytande. Yrkesbenämningen är inte skyddad, och således finns det ingen juridisk definition, eller juridiskt hinder för vem som helst att kalla sig författare. För att i Sverige förhöja sin status inom yrket finns Sveriges Författarförbund (SFF) som ställer kvalitetskrav för medlemskapet, som 2011 uppgick till 2 750 stycken. Förbundet grundades 1893 av Verner von Heidenstam och Hugo Tigerschiöld. Motsvarande finns i många länder: Société des Gens de Lettre i Frankrike som bildades 1838 och Society of Authors i Storbritannien som bildades 1884 är två exempel. De andra skandinaviska länderna fick författarförbund nästan samtidigt som Sverige (Norge 1893, Danmark 1894 och Finland 1897). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.