Vad betyder och hur uttalas förläggarrörelse
Förläggarrörelse uttalas för|lägg|ar|rör|else.
Ordformer och varianter av förläggarrörelse
Singular
- förläggarrörelse
- obestämd grundform
- förläggarrörelses
- obestämd genitiv
- förläggarrörelsen
- bestämd grundform
- förläggarrörelsens
- bestämd genitiv
Plural
- förläggarrörelser
- obestämd grundform
- förläggarrörelsers
- obestämd genitiv
- förläggarrörelserna
- bestämd grundform
- förläggarrörelsernas
- bestämd genitiv
Förläggarrörelse är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet förläggarrörelse
Sven Erikson var son till hemmansägare och förläggaren Erik Andersson och Kerstin Andersdotter, känd i Mark som Mor Kerstin. Under 1830-talet organiserade han ett tusental väverskor i en mycket omfattande förläggarrörelse i Marks härad i Västergötland och sålde varorna i Borås och Göteborg. I Rydboholm upprättade han tillsammans med grosshandlaren J. Francke och köpmannen J. C. Bäfverman 1834 Rydboholms Konstväfveribolag (från 1847 Rydboholms Väfverifabrik), vilket var Sveriges första mekaniska bomullsväveri.
Efter studier i Stralsund ägnade han sig åt bokhandel i Berlin. Han var son till tygskrivaren Gustav Steinhöfel. År 1833 adopterades han av dekorationsmålaren Johan Carl Fritze, som var bosatt i Stockholm. År 1837 fick han tillstånd att vistas i Sverige och två år senare blev han svensk medborgare. År 1837 startade han en bokhandel och förläggarrörelse tillsammans med C.A. Bagge, embryot till Fritzes. År 1841 trädde Bagge ur firman.