Förnöjd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förnöjd, varianter, uttal och böjningar av förnöjd

Förnöjd synonym, annat ord för förnöjd, vad betyder förnöjd, förklaring, uttal och böjningar av förnöjd.

Synonymer till förnöjd

Hur används ordet förnöjd

  1. Somatoforma störningar är en grupp psykiska störningar som kännetecknas av att personen har fysiska symtom som uteslutande har psykiska orsaker och inte kan förklaras organiskt eller med en annan psykisk störning (till exempel panikattack). Symtomen som de somatoforma störningarna ger har därför heller inte neurologiska orsaker. Varianter av somatoforma störningar klassificerades förr som hysteri, i synnerhet om patienten uppvisade la belle indifférence, det vill säga var likgiltig eller förnöjd av de fysiska symtomen. (källa)
  2. Angående dikten Fänrikens hälsning skrev Runeberg i ett brev till en svensk vän den 1 maj 1858: "Av Stål kommer jag ihåg, att vi för några dagar sedan hade en fest i Helsingfors till firande av en gammal veteran från 1808, överstelöjtnant Gregori Tigerstedt, som på dagen femtio år förut fick ett bajonettstygn tvärsigenom bröstet, men vandrar rask och förnöjd bland oss ännu i denna stund. En sång över detta ämne, ärnad för sägnerna, var min gärd för tillfället åt den präktige gubben.". (källa)
  3. I december 1854 hade fler än 6500 dött eller lidit av den svåra koleraepidemin som hade härjat i Wien samma höst. Inte förrän i början av 1855 fick man bukt med sjukdomen och årets karneval blev förståeligt nog inte samma sorgfria och glada fest som brukligt var. Bland de många nykomponerade verk som Johann Strauss den yngre skrev för att förnöjd karnevalens många danstillställningar, återfanns Souvenir-Polka som skrevs för en välgörenhetsbal till förmån för de fattiga anordnad av Frans Ignaz Singer. Strauss själv dirigerade det första framförandet den 23 januari 1855 i Karl Schwenders nyligen öppnade nöjesetablissemang som låg i förorten Rudolfsheim. (källa)
  4. Vid hovet lärde hon känna kung Gustav II Adolf. De två blev förälskade och ville gifta sig. Det första brev som är bevarat av deras förbindelse är daterat 6 mars 1613, då de sedan länge tycks ha haft en etablerad förälskelse: i detta brev meddelade kungen att han väntade på att hon skulle meddela sin far att han hade friat till henne. Änkedrottningen, kungens mor Kristina, motsatte sig planerna på äktenskap. Hon tyckte inte att Ebba Brahe hade nog hög status, utan föredrog att sonen ingick ett politiskt äktenskap med en medlem av en regerande dynasti. Hon behandlade också Brahe dåligt i egenskap av sin hovfröken, trakasserade henne och försökte övertyga henne att Gustav Adolfs ord inte var att lita på. Detta gjorde att Brahes far inte heller ville ge sitt tillstånd. Kungen uppvaktade henne och sände henne gåvor med kammarherren Lars Sparre som mellanhand. Han försökte också övertala sin mor med hjälp av sin halvsyster Katarina, hertig Henrik Julius av Sachsen och kanslern d:r Nils Chesnecopherus. Kristina gav slutligen sitt tillstånd på villkor att paret gick med på ett par års betänketid. De fortsatte också sin brevväxling under kriget. Kristina fortsatte sin övertalning av Brahe, som 10 oktober 1614 skrev: det anstår ej mig ringa jungfru E. K. M: ts konungsliga person att eftertrakta. Samma år flyttades hon från Kristinas tjänst till Katarina Stenbocks, troligen för att flytta henne från slottet i Stockholm. Våren 1615 stod det klart att Kristina i själva verket aldrig skulle ge efter, och att även Brahe tycks ha blivit övertalad av henne, vilket gjorde att Gustav II Adolf tvingades ge upp planerna. Kungens förbindelse med Margareta Slots tros ha slutgiltigt övertygat Brahe, som vid denna tid ska ha skrivit sin senare berömda replik på fönsterrutan i Stockholms gamla slott: Jag är förnöjd med lotten min och tackar Gud för nåden sin. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.