Synonymer till förrädisk
Vad betyder och hur uttalas förrädisk
Förrädisk uttalas för|räd|isk -t -a.
Ordformer och varianter av förrädisk
Förrädisk är ett adjektiv
Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).
Hur används ordet förrädisk
Janus (latin: Ianus, uttalas [janus]) är en mångfasetterad gud i romersk mytologi. Han öppnar och stänger himlaljusets portar och avbildas därför med två ansikten (Janusansikte), ett som blickar in i framtiden och ett som ser tillbaka in i det förflutna. Han ansågs även som den äldste av gudarna samt som den gode skaparen, särskilt av floder och källor. Hans två ansikten har senare kommit att tolkas som att han har en förrädisk natur.
Inom egyptisk tradition var sfinxen oftast en storsint och godhjärtad manlig varelse, androsfinx, med lejonkropp och manshuvud, som ofta vaktade ingångar till gravar och tempel. I grekisk tradition var sfinxen istället en kvinna, gynosfinx och hade ett lejons underkropp, stora rovfågelvingar, svans med ormhuvud eller som en drake, och huvud och bröst som en kvinna. Hon var förrädisk och obarmhärtig. De människor som inte kunde svara på hennes gåta fick sona med sitt liv. Under renässansen i Europa blev sfinxen återigen populär. Senare har bilden av sfinxen, ofta i den egyptiska tappningen, inkorporerats i många olika kulturer och i dessa sammanhang skiftar dess mytologiska och symboliska innebörd.
Eftersom svallis byggs på undan för undan kan den förorsaka förrädisk halka och sandning hjälper inte. Ibland kan svallisen bli så omfattande att den påverkar framkomligheten på vägar och järnvägar.
Bolmörtsskivling (Entoloma sinuatum) är en svampart i familjen Entolomataceae. Den växer i södra och mellersta Sverige och är vanlig i Mälardalen. Den växer gärna intill ek i lövskog och parkmiljöer på kalkrik, lerig jord och kan bilda häxringar. Fruktkroppens skivor är på unga exemplar vita och färgas senare rosa av svampens sporer. Foten är kraftig och saknar ring. Svampen är mycket giftig och förrädisk i och med sin likhet med vårmusseron och mjölskivling. Dessa arter förekommer ofta på samma växtplats som bolmörtsskivlingen. Vårmusseronen får inte rosa skivor utan dess sporer är alltid vita, och mjölskivlingen har skivor som går nedlöpande i "båge" mot foten, till skillnad från bolmörtsskivlingen vars skivor är urnupna från foten.
Förrädisk på Engelska
- treacherous
- treacherously slippery surface