Vad betyder och hur uttalas förråa
Förråa uttalas för|råa -de; mest i pres. part..
Ordformer och varianter av förråa
Aktiv
- förråa
- infinitiv
- förråar
- presens
- förråade
- preteritum
- förråat
- supinum
- förråande
- presens particip
- förråa
- imperativ
Passiv
- förråas
- infinitiv
- förråas
- presens
- förråades
- preteritum
- förråats
- supinum
Perfekt particip
- förråad en
- ~ + subst.
- förråat ett
- ~ + subst.
- förråade den/det/de
- ~ + subst.
Förråa är ett verb
Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.
Hur används ordet förråa
Censur motiveras på olikartade sätt i olika sammanhang. Orsaken till politisk censur är att den ledande gruppen i ett land kan vilja försäkra sig om att politiska motståndare inte skall kunna föra fram sina åsikter och därmed kunna vinna stöd från befolkningen. I krig förekommer annan slags censur, staten kan ha intresse av att nyheter om motgångar inte skall kunna påverka stridsmoralen hos soldaterna eller befolkningen, men även av att skydda landet på andra sätt. Censur kan även införas för att skydda folket från "skadlig" information, då till exempel meddelanden som kan verka förråande på barn är förbjudna att vidarebefordra.
Romanen beskriver första världskrigets fasor och vansinne utifrån en 19-årig tysk soldats synvinkel. Den unge mannen, vid namn Paul Bäumer, kommenderas av den tyska armén till västfronten tillsammans med sina klasskamrater. De är entusiastiska och segervissa. Även om den militära drillen är hård och förråande för psyket uppstår en nära kamratskap mellan soldaterna, men kamraterna stupar en efter en. Att dödandet och döendet är krigets vardagshändelser får i romanens gestaltning karaktären av en skarp anklagelse och ett avslöjande av förljugenheten i begrepp som "hjältedåd" och liknande.