Församlingsdelegerad Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder församlingsdelegerad, varianter, uttal och böjningar av församlingsdelegerad

Församlingsdelegerad synonym, annat ord för församlingsdelegerad, vad betyder församlingsdelegerad, förklaring, uttal och böjningar av församlingsdelegerad.

Vad betyder och hur uttalas församlingsdelegerad

Församlingsdelegerad uttalas för|saml|ings|de|leg|er|ad och är ett adjektiv.

Ordformer av församlingsdelegerad

Böjning (i positiv) församlingsdelegerad en ~ + subst. församlingsdelegerat ett ~ + subst. församlingsdelegerade den/det/de ~ + subst.

Församlingsdelegerad är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet församlingsdelegerad

  1. Hassler, som var son till kyrkoherde Åke Hassler, var ordförande för Lunds studentkår 1920 och blev juris doktor och docent i processrätt vid Lunds universitet 1920 och professor i processrätt vid Stockholms högskola 1924. Han verkade även som konservativ politiker i Stockholm, bland annat som förste vice ordförande i stadsfullmäktige, och hade ett flertal kyrkliga uppdrag, såsom ordförande i Stockholms församlingsdelegerade samt i Oscars församlings kyrkofullmäktige och kyrkoråd. (källa)
  2. 1989). Pastoralteologisk praxis: om kyrkligt liv och arbete i en urbaniserad miljö. Stockholm: Stockholms församlingsdelegerade. (källa)
  3. Åsbrink, som var dotter till komminister Ernst Åsbrink och Gundel Herlitz, blev teologie kandidat i Uppsala 1937, filosofie kandidat 1938, teologie licentiat 1953 och teologie doktor i Lund 1962. Hon innehade olika lärartjänster 1939–1944, blev adjunkt på högre allmänna läroverket i Skara 1944, var lektor på högre allmänna läroverket i Lidköping 1958–1978 och var rektor för Katedralskolan i Skara 1961–1978. Hon var ordförande i Nya Partiet från 1979. Hon var ordförande i stadsfullmäktige i Skara 1963–1966, vice ordförande i stads-/kommunfullmäktige 1967–1976 (socialdemokrat), ledamot av Skaraborgs läns landsting 1962, vice ordförande 1974–1976, ordförande i Skara församlingsdelegerade, vice ordförande i kyrkorådet och kyrkofullmäktige och ledamot av kommunfullmäktige i Skara för Nya Partiet 1980–1985. Hon var riksdagsledamot 1969–1976 (varav 1969–1970 i andra kammaren), invald i Skaraborgs läns valkrets. (källa)
  4. Samfundet publicerade läroböcker, initierade skolverksamhet och premierade lärare samt bidrog till uppbyggnaden av sockenbibliotek. Från år 1777 inrättade man sammanlagt fem skolor i Stockholm för både yngre och äldre barn i syfte att utbreda läs- och skrivkunnighet och kristendomskunskap med mera. Skolorna skulle kompensera bristfällig hemundervisning. Ett tiotal prästtjänster var inrättade som lärare vid dessa, där lärarna kallades kateketer. Genom samfundets initiativ inrättades också sockenskolor runt om i landet. Samfundet blev i ett nationellt perspektiv banbrytare för folkundervisningen i Sverige. Mest känd av dess utgivna läroböcker är den så kallade Kronprinsens Barnabok (1780, faksimiluppl. 1983). Kateketinstitutionen genomgick under årens lopp modernisering på olika sätt, men fortlevde och överläts 1965 på Stockholms församlingsdelegerade. Man engagerade sig också för den kyrkliga verksamheten i lappmarken och stödde på 1770-talet bland annat utgivningen av ett Lexicon Lapponicum, en samisk-svensk ordbok. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.