Församlingssal Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder församlingssal, varianter, uttal och böjningar av församlingssal

Församlingssal synonym, annat ord för församlingssal, vad betyder församlingssal, förklaring, uttal och böjningar av församlingssal.

Vad betyder och hur uttalas församlingssal

Församlingssal uttalas för|saml|ings|sal och är ett substantiv.

Ordformer av församlingssal

Singular

församlingssal
obestämd grundform
församlingssals
obestämd genitiv
församlingssalen
bestämd grundform
församlingssalens
bestämd genitiv

Plural

församlingssalar
obestämd grundform
församlingssalars
obestämd genitiv
församlingssalarna
bestämd grundform
församlingssalarnas
bestämd genitiv

Församlingssal är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet församlingssal

  1. De äldsta kända skisserna till en ny kyrka i Brevik är från 1921, utförda av arkitekten Lars Israel Wahlman. Nya förslag till kapell i Brevik presenterades 1924, var för sig av arkitekterna Martin Hedmark och John Åkerlund. Den senare, som var lidingöbo, omarbetade och utvecklade sitt förslag fram till de slutliga ritningarna år 1936. Den kyrka som uppfördes året därpå består av ett stort kyrkorum med rakt avslutat kor. Detta öppnar sig vid södra sidan mot en vinkelställd församlingssal. Klocktornet placerades vid kyrkans sydvästra hörn för att möjliggöra en utbyggnad mot väster. Platsen närmast söder om kyrkan, i direkt anslutning till församlingssalen och tornet, består av en stenskodd terrass med stenlagda gångar och gräsmatta kantad av rosenbuskar. Avsikten med denna var att skapa en plats för friluftsgudstjänster. 1955 gjordes en utbyggnad av församlingssalen mot söder och öster och hela kyrkan putsades om. 1970 skedde en väsentlig tillbyggnad av anläggningen utan att kyrkorummet förändrades. Direkt öster om kyrkan uppfördes en ny sakristia och skrudkammare. Hiss installerades och kyrkan fick handikappanpassade ingångar. Vid kyrkans nordvästra hörn tillkom ett väntrum. Öster om kyrkan uppfördes två längor med lokaler för bland annat kyrkans förskola. Arkitekt för tillbyggnaden var Lars Åkerlund, Lidingö. Breviks kyrka är ett tidigt och representativt exempel på den moderna funktionalismen. (källa)
  2. Kyrksalen har 350 sittplatser. I anslutning till kyrksalen finns det två församlingssalar med 120 respektive 100 sittplatser. Kyrksalen har en säregen, levande prägel, som på ett vackert sätt hör ihop med resten av byggnaden. Ljuset tittar in genom de högt belägna triangelformade fönstren direkt ner på altaret. (källa)
  3. I Margaretakyrkan finns förutom kyrksal även församlingssalar, expedition, kontor och bostäder. (källa)
  4. I församlingssalen hänger en applikation från 1982 av textilkonstnären Barbro Strömgren. (källa)
  5. Inspiration till kyrkan har arkitekten fått dels från Johannes Uppenbarelse vars sjutal återkommer på olika sätt i kyrkans arkitektur och utsmyckning, och dels från Harry Martinsons drama om rymdfarkosten Aniara. Det har sagts om kyrkan att "likt ett lysande vitt skepp med kursen klart utstakad i jerusalemskorset på nocken plöjer hon fram genom klippan". Randi Fisher skapade ridån Noaks ark för församlingssalen. (källa)
  6. Vid en omfattande inre renovering 1971 byggdes kyrksalen, foajén och församlingssalen om, och interiören fick i stort det utseende som den har i dag. Estraden sänktes, och kyrkan fick en öppen dopgrav istället för den tidigare dopgraven under en lucka i golvet. År 1975 iordningställdes källarvalv för ungdomsarbetet, i en lokal kallad Jeriko. (källa)
  7. I mitten av 1980-talet uppfördes en församlingsgård i området Ättekulla, ritad av Arkitektlaget i Helsingborg. Församlingssalen i denna byggnad invigdes som kyrkorum 1999. (källa)
  8. Förutom kyrksal finns i byggnaden även samlingssalar, undervisningssalar och lokaler för barnverksamhet. Själva kyrksalen rymmer 170 personer, men genom en vikvägg i församlingssalen, kan ytterligare 100 personer beredas plats. (källa)
  9. Kyrkan med halvrunt kor uppfördes 1851–1852 av sten och ersatte då den medeltida kyrkan. Arkitekt var C. G. Brunius. Vid en genomgripande ombyggnad 1900-1902 uppfördes det nuvarande tornet och en ny sakristia. År 1950 skildes den södra korsarmen från långhuset och gjordes till kyrko- och församlingssal. I den norra korsarmen finns sedan 1995 ett kapell för mindre gudstjänster. Kyrkorummet är format som ett L, men kyrkobyggnaden i sig har formen av ett T. (källa)
  10. När Borgholm grundades 1816 fanns ingen kyrka i Borgholm, och invånarna fick bege sig till Köpings kyrka eller Räpplinge kyrka. Borgholms kyrka byggdes först år 1879 efter ritningar av Ernst Jacobsson vid Överintendentsämbetet. A. Chronwall i Kalmar fick i uppdrag att leda byggnadsarbetet. Kyrkan byggdes i natursten med putsad fasad i en egen "konstruerad medeltidsstil" med rundbågefriser och strävpelare. Tornet fick sin plats i mitten. Den östra delen blev kyrksal och den västra skolsal. Detta markerade på ett säreget sätt hur kyrkan/församlingen och skolan vid denna tid var en enhet med kyrkoherden som lokalt ansvarig för båda, och som båda hade biskopen och domkapitlet som regional myndighet. Numera är den västra delen församlingssal. Kyrkan invigdes av biskop Pehr Sjöbring Pingstdagen 1879. Kyrkorummets interiör var fram till 1960 präglad av nyklassicism. 1960-1961 skedde en genomgripande förändring under ledning av arkitekt Carl Hampus Bergman. Det skedde helt i modernism ens stilbildning. En helt ny inredning plånade ut alla spår av sent 1800-tal. Kyrkorummet försågs med fönster av färgat glas och smide komponerade av Harald Garmland och Erik Höglund .Det runda fönstret i koret ersattes av ett långsmalt. Altare, altarring och predikstol förnyades. Kyrkbänkarna togs bort till förmån för stolar.(Stolarna har senare ersatts av ny kyrkbänksinredning). Innertaket byggdes om till plant. I ett rum i tornets nedre del mitt emot huvudentrén har ett dopkapell inrättats som pryds av två fönster varav ett i glasmosaik av Erik Höglund samt ett runt fönster (tidigare korfönster) av Erik Jerken 1929 med motivet "Den gode Herden". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.