Förskott Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förskott, varianter, uttal och böjningar av förskott

Förskott synonym, annat ord för förskott, vad betyder förskott, förklaring, uttal och böjningar av förskott.

Vad betyder och hur uttalas förskott

Förskott uttalas för|skott [fö´r-] och är ett substantiv -et; pl. förskott.

Förskott betyder:

Ordformer av förskott

Singular

förskott
obestämd grundform
förskotts
obestämd genitiv
förskottet
bestämd grundform
förskottets
bestämd genitiv

Plural

förskott
obestämd grundform
förskotts
obestämd genitiv
förskotten
bestämd grundform
förskottens
bestämd genitiv

Förskott är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förskott på Engelska

  • advance - payment of rent in advance

Hur används ordet förskott

  1. Gåvor till bröstarvingar anses som förskott på arv, om ej annat anges i gåvobrevet. (källa)
  2. Handpenning eller kontantinsats är ett penningbelopp, som då man ingår ett avtal betalas av den ena avtalsparten till den andra som förskott på betalningen. Genom överlämnande och mottagande av handpenning visar parterna att de binder sig till avtalet, också om handlingen numera inte har någon självständig betydelse. (källa)
  3. Anhängarna drev en konsekvent merkantilistisk politik och en aggressiv utrikespolitik. På programmet stod rikare statsunderstöd till rikets näringar i form av förskott, premier, och lättillgängliga och billiga banklån. Tullskyddet skulle förstärkas till nytta för den inhemska industrin och handeln. Sveriges ära och storhet skulle återställas, och det var nödvändigt att ta hämnd på Ryssland för olyckorna under stora nordiska kriget. (källa)
  4. Rent konkret skriver upphovsmannen över den ekonomiska delen av upphovsrätten till de verk som inkluderas i kontraktet till förlaget. Förlaget tar på sig ansvaret att administrera alla royaltys från till exempel Stim eller NCB och att betala en viss procent till upphovsmannen. Upphovsmannen får normalt mellan 66,6 och 80 procent, beroende på hur mycket arbete förlaget tar på sig. I de fall där upphovsmannen får 66,6 procent ingår oftast att förlaget har anställda som arbetar kreativt med upphovsmannen och hjälper denne med kontakter till artister mm. I de fall där förlaget endast tar 20%, då handlar det endast om administrativt arbete med royaltys som ska inkasseras. De flesta förlagskontrakt inkluderar en klausul som ger upphovsmannen ett förskott på kommande royaltys, dock tar förlaget då 100% av alla royaltys tills förskottet är intjänat. (källa)
  5. Alla anställda i Sverige har rätt till semesterledighet men rätten till semesterlön är något den anställda måste tjäna i förväg. Är personen nyanställd är det högst troligt att den anställde inte tjänat in sin semesterlön och har då möjlighet att ta ut förskottssemester. Förskottssemestern är, precis som det låter, ett förskott av semesterdagar personen kan ta ut. Slutar den anställde innan semesterdagarna är intjänade, blir den anställde skyldig att betala tillbaka summan. Detta sker oftast i form av avdrag på den intjänade lönen. (källa)
  6. En skiljedom är, till skillnad från en dom meddelad av allmän domstol, ofta hemlig. Det är ofta till fördel för parterna. Ett skiljeförfarande går dessutom, för det mesta, mycket snabbare än en process i allmän domstol. Den stora nackdelen är dock att det kan bli mycket dyrt. Parterna måste inte bara betala sina egna rättegångskostnader utan också skiljenämnden. Den förlorande parten förpliktas ofta ensam bära hela denna kostnad men även vinnande parts fulla rättegångskostnader. Fram till dess att skiljedom meddelats får parterna genom att betala förskott generellt sett dela på kostnaderna. (källa)
  7. Vinjettväg – en vägavgift erläggs i förskott för en viss tidsperiod. (källa)
  8. Betalväg där avgiften erläggs i förskott för en viss tidsperiod och erlagd avgift visas med ett klistermärke kallat vinjett (svensk stavning enligt Trafikverket, av franskans vignette, vinliknande dekoration i tidiga böcker) fäst i vindrutan. Avgiften gäller för obegränsad trafik under perioden på samtliga vinjettvägar i landet. (källa)
  9. Nya författare skickar sina manuskript till förlag i förhoppningen att bli utgivna. De flesta får avslag, vilket kallas refusering. Författare som en gång blivit publicerade, stannar av tradition på samma förlag. När förlaget beslutat om utgivning, skrivs ett förlagsavtal med författaren. Det kan omfatta en viss procent av intäkterna eller nettovinsten, och författaren brukar få ut ett förskott, när avtalet skrivs under. Relationen mellan författare och förlag har ofta varit ansträngda. Under 1990- och 2000-talet har det blivit vanligare än tidigare att författare skickar sina manuskript till flera förlag samtidigt, för att öka sina chanser och kunna välja det bästa anbudet. Det har också blivit vanligare att författare vänder sig till litterära agenter, som sköter förhandlingarna med olika förlag, motsvarande managerns roll för musikartister. Förlagen har traditionellt investerat i nya författare, som ett slags riskkapital, på bekostnad av de mer etablerade och lönsamma författarna. I protest mot detta grundade några väletablerade svenska författare Piratförlaget 1999, där de själva är delägare och kan ge sig själva en högre ersättning. (källa)
  10. En annan typ av förlagssystemet, som gällde tillgång på rörelsekapital, användes inom handeln med järn i Sverige på 1600- och 1700-talen. Genom köpå "förlag" kunde en uppköpare från till exempel England betala förskott på varor till ett handelshus i Stockholm som i sin tur förskotterade ägaren till ett järnbruk. På det sättet fick bruksägaren pengar till framställningen av järnet. Kunde järnbruket inte leverera beställd volym järn uppstod skuldsättning. I många fall ledde det till att handelshuset övertog bruket. I Stockholm kallades ägarna till dess handelshus skeppsbroadeln. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.