Förslagen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förslagen, varianter, uttal och böjningar av förslagen

Förslagen synonym, annat ord för förslagen, vad betyder förslagen, förklaring, uttal och böjningar av förslagen.

Synonymer till förslagen

Vad betyder och hur uttalas förslagen

Förslagen uttalas för|slagen och är ett adjektiv.

Förslagen betyder:

Ordformer av förslagen

Böjning (i positiv) förslagen en ~ + subst. förslaget ett ~ + subst. förslagna den/det/de ~ + subst. förslagne den ~ + mask. subst. Komparation förslagnare en/ett/den/det/de ~ + subst. förslagnast är ~ förslagnaste den/det/de ~ + subst.

Förslagen är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet förslagen

  1. Grundlagsberedningens slutbetänkande presenterades i mars 1972 och innehöll förslag till en ny regeringsform och en ny riksdagsordning. En proposition (1973:90) grundades på slutbetänkandet och efter några små justeringar gjorda i konstitutionsutskottet (1973:26) bifölls förslagen i riksdagens båda kammare. Efter valet 1973 bekräftades det vilande förslaget och den nya regeringsformen kunde träda i kraft den 1 januari 1975. (källa)
  2. Det förekommer att meningsmotståndare använder högerpopulism som ett pejorativ för vissa idéer och ståndpunkter. Användarna av ordet anser att idéerna och förslagen i första hand är framlagda för att låta bra och bli populära, inte för att de faktiskt skulle vara genomförbara eller lyckade på lång sikt. Såväl högerpopulistiska som vänsterpopulistiska partier brukar i västvärlden undvika termen när de beskriver sig själva. (källa)
  3. År 1998 infördes integrationspolitiken som särskilt politikområde. I samband med detta grundades även en särskild myndighet, Integrationsverket. Sedan dess har området utretts flera gånger. Särskilt kan nämnas Utredningen om makt, integration och strukturell diskriminering, under ledning av Masoud Kamali, som avlämnades 2006. Utredningens kritik av den dittillsvarande integrationspolitiken var omfattande. Utredningen betonade betydelsen av en strukturell diskriminering där olika faktorer, som till exempel etnicitet, språk och funktionshinder, kunde samverka. Förslagen innefattade bland annat att Integrationsverket och integrations- och mångfaldsenheten (då vid Justitiedepartementet) skulle läggas ned, samt att en omfattande översyn av bland annat arbetsmarknadspolitiken och rättsväsendet skulle genomföras för att motverka strukturell diskriminering. (källa)
  4. I de båda lagförslag från 1600-talets första år, vilka är kända under namnen "Karl IX:s förslag" och "Rosengrens förslag", förekommer även förslag till ny konungabalk, och det var inte minst oenigheten kring denna balks innehåll om vilken de båda förslagen vittnade som vållade, att Karl IX:s försök att åstadkomma en ny lagavfattning strandade. (källa)
  5. Sigmund Freud definierade kreativiteten som en process som löser de inre spänningar som kommer av konflikter mellan det medvetna och det omedvetna, och att produkten är ett sätt att ge det omedvetna ett socialt accepterat uttryck. Andra psykoanalytiska förhållningssätt är att se det som en försvarsmekanism (regression). Mer pragmatiskt inställda forskare har mot detta framhållit kreativiteten som ett kognitivt tillstånd där mentala blockeringar hävts, och försökt finna metoder för att lösa sådana blockeringar, till exempel brainstorming. Enligt Jonah Lehrer har dock brainstorming i ett antal vetenskapliga studier visats inte fungera, och han refererar till forskning gjord av Charlan Nemeth. Ett av momenten i brainstorming, är att man inte får kritisera, detta har visat sig göra att förslagen blir färre, och av mycket sämre kvalitet. I de möten där man tillåts kritisera lämnas dubbelt så många förslag, och dagen efter så har gruppen 7 gånger så många förslag. Till exempel så är konstruktiv kritik, syftet med animeringsstudion Pixars dagliga så kallade "shredding" möten. (källa)
  6. I början av 1900-talet väcktes förslag av Richard Kleen om att uppföra ett nationalmonument i anslutning till det nyuppförda Riksdagshuset på Helgeandsholmen i Stockholm, och en tävling utlystes. Denna gav 39 bidrag, varav de tre förslagen "Bis", "Skarp klinga" och "Modern" prisbelönades. Samtliga inkommande förslag ställdes ut på Konstakademien, inklusive Sven Bobergs satiriska förslag "Sov i ro", som föreställer en överviktig Moder Svea djup insomnad på en tron. (källa)
  7. Ordet piga blev i pejorativt syfte aktuellt under 1990-talet, i samband med politiska förslag om skatteavdrag för hushållstjänster. I och med förslagen kom termen "hushållsnära tjänster" att användas av dem som förespråkade dessa avdrag. Termen "pigavdrag" användes däremot av förslagens motståndare. (källa)
  8. Om det finns förslag som inte kan genomföras om ett annat förslag genomförs (eller där det blir väldigt konstigt eller onödigt om båda genomförs) bör mötet först avgöra vilket av de två förslag som är bäst, innan man beslutar om man vill genomföra det bästa av förslagen. (källa)
  9. Post- och telestyrelsen har tagit fram förstudie om ny plan för svenska telefonnummer, som publicerades september 2010. Förstudien innehåller sex olika förslag, från i stort sett inga förändringar till en stor förändring där nollan i riktnumren tas bort. I de flesta av förslagen ska hela telefonnumret slås även om det är till grannen. (källa)
  10. Av samma slag var också det vicekungadöme, som i juli 1814 från norsk sida föreslogs för Norge under unionen med Sverige. Namnet togs upp i de svenska förslagen till norsk grundlov, men i en annan mening, som även blev fastslagen i den norska grundlagen. "Vicekongen" blev nämligen inte någon permanent institution, utan tillsattes efter kungens behag och Norges vicekung lade alltid ned sitt uppdrag, då kungen själv kom till Norge. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.