Vad betyder och hur uttalas förslagsrätt
Förslagsrätt uttalas för|slags|rätt.
Ordformer och varianter av förslagsrätt
Singular
- förslagsrätt
- obestämd grundform
- förslagsrätts
- obestämd genitiv
- förslagsrätten
- bestämd grundform
- förslagsrättens
- bestämd genitiv
Förslagsrätt är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet förslagsrätt
Med nya tidens inträde och adelns stärkta privilegier, som innefattade företrädesrätt till befattning som häradhövding, försvann invånarnas förslagsrätt och uppgiften blev mer en typ av förläning från kungen eller riksföreståndaren till dem han ville belöna och befattningen blev i praktiken ett slags prebende för riksråd eller andra högre statstjänstemän. Innehavarna hade då vikarier, så kallade lagläsare eller lagförare. Lagkommissionen 1643 föreslog förgäves att uppliva den allmänna landslagens stadganden om tillsättning, men genom Karl XI:s domstolsreform 1680 föreskrevs, att häradshövdingetjänsterna inte skulle få förenas med andra befattningar och att häradshövdingen skulle bo inom sitt häradshövdingedöme. Genom 1723 års reglering av adliga privilegier upphörde adelns företrädesrätt till dessa tjänster.
Till och med 2006 har 183 länder anslutit sig till OMPI/WIPO. Dessutom ingår 75 observatörer från icke-medlemsländer och vissa fristående organisationer med intresse i hithörande frågor. Observatörer har yttrande- och förslagsrätt, men saknar rösträtt.
Förslagsrätt är den sammanträdestekniska termen för den rätt att lägga förslag till beslut vid ett möte eller sammanträde som en person enligt lag, stadgar eller reglemente kan ha. Förslag till beslut kallas ofta yrkanden, därför används även begreppet yrkanderätt. Förslagsrätten kan vara förenad med yttranderätt och/eller beslutsrätt, men kan också förekomma enskilt.