Försättslins Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försättslins, varianter, uttal och böjningar av försättslins

Försättslins synonym, annat ord för försättslins, vad betyder försättslins, förklaring, uttal och böjningar av försättslins.

Vad betyder och hur uttalas försättslins

Försättslins uttalas för|sätts|lins och är ett substantiv.

Försättslins betyder:

Ordformer av försättslins

Singular

försättslins
obestämd grundform
försättslins
obestämd genitiv
försättslinsen
bestämd grundform
försättslinsens
bestämd genitiv

Plural

försättslinser
obestämd grundform
försättslinsers
obestämd genitiv
försättslinserna
bestämd grundform
försättslinsernas
bestämd genitiv

Försättslins är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet försättslins

  1. Försättslins eller närbildslins är ett kameratillbehör som minskar kamerans närgräns, det vill säga det kortaste avståndet mellan kameran och motivet som ger bra skärpa. Närbildslinsen skruvas på filtergängan och närbildslinser fungerar därför på alla kameror med filtergänga, dock för det mesta bäst om brännvidden är motsvarande ett normalobjektiv, cirka 50 mm småbildsekvivalent.
  2. Det vanliga användningsommrådet är motiv som befinner sig strax innanför objektivets närgräns men inte för nära. Vid utomhusfotografering av blommor med mera är försättslinser ett utmärkt val, då det är lätthanterligt och smidigt.
  3. Närbildslinser säljs ofta i set om 3 av olika styrka, +1, +2 och +3 eller +1, +2 och +4 dioptrier, men fotografen bör på grund av brytningsfelen inte använda mer än en åt gången. Linserna kan dock användas i kombination av två eller tre samtidigt, men det är inget att rekommendera. Försättslinserna saknar nämligen korrigering mot aberrationer och är optiskt närmast att jämföra med närglasögon (läsglasögon).
  4. Makrofotografering kan bli bra med försättslinser om dessa används med förnuft, det vill säga att fotografen väljer lägsta möjliga dioptri för ändamålet. Det är alltså till exempel bättre att välja dioptri +1 och ställa in kameran på kort avstånd än att välja dioptri +4 och ställa in kameran på långt avstånd. För att i viss mån kompensera för brytningsfelen bör fotografen blända ner kraftigt (välja hög siffra på bländaren).
  5. Om närbildslins är påskruvad fungerar kameran inte på normala avstånd, och objektivets avståndsskala visar också fel. På en spegelreflexkamera eller annan kamera med avståndsmätning/skärpeinställning genom objektivet kan skärpeinställning ske utan problem. Det går att använda försättslinser även på andra kameror än spegelreflexkameror, skärpeavståndet måste då beräknas och hänsyn måste också tas till parallaxen.
  6. Ett bättre (men dyrare och klumpigare) alternativ för systemkamerafotografen är mellanring, bälg eller ett riktigt makroobjektiv. Till skillnad från bälg och mellanringar ger försättslinserna inget ljusbortfall.
  7. Försättslinser kan även användas som enkelt hjälpmedel för att ändra brännvidden på objektiv för storformatskameror med fast normaloptik (vilket var vanligt förr). Pluslinser ger vidvinkel och minuslinser ger teleeffekt. I detta fall kan man fokusera på normala avstånd, eftersom avståndet mellan objektiv och film lätt kan justeras med kamerans bälg. Effekterna är dock inte stora med dessa försättslinser, då tillverkarna undvek att tillverka dem med riktigt höga (+) eller låga dioptrital (-) för att inte försämra bildkvaliteten för mycket. Även här rekommenderas stark nedbländning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.