Försörjningsläge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försörjningsläge, varianter, uttal och böjningar av försörjningsläge

Försörjningsläge synonym, annat ord för försörjningsläge, vad betyder försörjningsläge, förklaring, uttal och böjningar av försörjningsläge.

Vad betyder och hur uttalas försörjningsläge

Försörjningsläge uttalas för|sörj|nings|läge och är ett substantiv.

Ordformer av försörjningsläge

Singular

försörjningsläge
obestämd grundform
försörjningsläges
obestämd genitiv
försörjningsläget
bestämd grundform
försörjningslägets
bestämd genitiv

Plural

försörjningslägen
obestämd grundform
försörjningslägens
obestämd genitiv
försörjningslägena
bestämd grundform
försörjningslägenas
bestämd genitiv

Försörjningsläge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet försörjningsläge

  1. Utsikterna till framgång bedömdes ändå vara goda. Försörjningsläget för den drygt 11 000 man starka ryska armén i området var ytterst ansträngt. De ryska trupperna hade sugit ut lokalbefolkningen på förnödenheter och det fanns inte längre mycket att hämta i landskapet. Den ryska situationen försvårades ytterligare genom att en svensk/brittisk eskader spärrat in den ryska örlogsflottan i finska viken. Detta gav svenskarna herraväldet över Bottenhavet och tvingade ryssarna att transportera förnödenheter via landvägen från det ockuperade Finland. Då detta endast täckte en bråkdel av behovet riskerade armén hela tiden att lösas upp. (källa)
  2. Juristen Hammarskjöld var principfast och inte särskilt smidig i sina tolkningar av folkrätten mitt under brinnande krig. Det var nu begreppet "Hungerskjöld" myntades, eftersom hans omedgörlighet förvärrade försörjningsläget. Hammarskjöld uppfattades som tyskvänlig när han förkastade det förslag till allmänt handelsavtal med britterna som Marcus Wallenberg, bror till utrikesminister Knut Wallenberg, hemfört från London 1917. Sprickan mellan stats- och utrikesministern blev uppenbar och högerledarna i riksdagen drog undan sitt stöd för statsministern som tvingades lämna in sin avskedsansökan. (källa)
  3. Försörjningsläget kom att drastiskt förändras som en direkt följd av kriget och den avspärrning Sverige drabbades av. Denna omständighet tillsammans med de upprepade misslyckandena med att sluta ett handelsavtal med ententen bidrog till att göra situationen prekär, särskilt vad gäller tillgången på livsmedel. (källa)
  4. Den rådande industrialiseringen innebar att fler arbetsmöjligheter hade skapats i städerna vilket skapade en urbaniseringsvåg. Det var brist på bostäder i städerna och det var inte ovanligt att människor utom familjen levde tillsammans i samma lägenhet. Det svenska folkförsörjningsläget var tufft och inte sällan kunde försörjningssituationen vara bättre på landsbygden än i städerna. Det kan bero på att trängseln inte var lika utbredd på landsbygden. Dessutom hade ofta landsbygden egen tillgång till mat, odlingar och egna höns. Särskilt storstäder såsom Göteborg och Stockholm drabbades hårt av matbristen och det var vanligt att demonstrationer uppstod som yrkade för ett bättre försörjningsläge. En åtgärd man tog till för att förbättra försörjningsläget var att börja odla livsmedel som grönsaker och rotfrukter i koloniträdgårdar och på allmänna platser som parker, i städerna. Grönområden förvandlades till odlingsytor för att kunna försörja de stora befolkningar som levde i städerna. I Stockholm användes både Karlaplan och Vasaparken för ändamålet. (källa)
  5. Efter erövringen av Smolensk gjorde armégrupp Mitte en paus i framryckningen vilket gav Röda armén en smula andrum. Medan tyskarna hade två svåra frågor att ta ställning till. Den första var hur lång paus i framryckningen man skulle tillåta sig för att låta infanteridivisionerna marschera ikapp och försörjningsläget att förbättras. Den andra var om de två pansargrupperna skulle utnyttjas för andra operationer innan offensiven mot Moskva återupptogs. Hitler lutade mer mot att låta de två pansargrupperna hjälpa till på de två andra armégruppernas avsnitt, medan arméledningen ville fortsätta framryckningen mot Moskva så snart som möjligt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.