Förvaltning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förvaltning, varianter, uttal och böjningar av förvaltning

Förvaltning synonym, annat ord för förvaltning, vad betyder förvaltning, förklaring, uttal och böjningar av förvaltning.

Synonymer till förvaltning

Vad betyder och hur uttalas förvaltning

Förvaltning uttalas för|valt|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av förvaltning

Singular

förvaltning
obestämd grundform
förvaltnings
obestämd genitiv
förvaltningen
bestämd grundform
förvaltningens
bestämd genitiv

Plural

förvaltningar
obestämd grundform
förvaltningars
obestämd genitiv
förvaltningarna
bestämd grundform
förvaltningarnas
bestämd genitiv

Förvaltning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förvaltning på Engelska

  • administration - head of a government agency, administrative manager, central government administration, directors', report, annual report

Hur används ordet förvaltning

  1. Titeln används också på nationell nivå. Några mer uppmärksammade exempel är chefsbefattningarna i organisationer i Sverige som Svenska Röda korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, svenska delen av WWF (Världsnaturfonden), Riksidrottsförbundet, Civilförsvarsförbundet och Svenska kyrkan. Titeln används dock i ytterligare många nationella organisationer. Den är däremot ovanlig i statlig förvaltning, då titeln generaldirektör är den vanliga inom myndighetsvärlden. (källa)
  2. God man utses även i ärenden avseende förvaltning eller försäljning av samägt gods (även fastigheter) enligt lagen (1904:48 s. 1) om samägt gods (samäganderättslagen). (källa)
  3. Ett holdingbolag är ett bolag som äger aktier i andra bolag. Holdingbolagets syfte är ofta att ha kontroll över ett antal andra företag, kallade dotterbolag. Oftast äger förvaltningsbolaget precis så stor andel av dotterbolagen att det har egen majoritet (i teorin mer än hälften, i praktiken dock en något mindre andel, eftersom en del småsparare aldrig utnyttjar sin möjlighet att delta i bolagsstämma). (källa)
  4. På kronans och andra offentliga inrättningar förrättades husesyn, dels av häradshövding, t.ex. på kyrkoherdeboställen, dels av kronofogde eller länsman, till exempel på allmänna kronohemman, samt av magistrat i stad och av kronofogden på landet på alla statsegendomar som löd under Domänstyrelsens förvaltning. Såväl häradshövdingen som kronofogden och länsmannen biträddes av två nämndemän eller högst halv nämnd. I bostadsrum och lägenheter som tillhörde kronans slott och hus och Överintendentsämbetets tillsyn anställes syn av rådhusrätten i staden och av häradsrätten på landet. Enligt ändamålet med synen undersökes i vilket skick husen befinner sig, men var jordbruk förenat med bostället sträckte sig synen även till ägorna. Allt det som förekom vid synen upptogs i ett protokoll, kallat husesynsinstrument. (källa)
  5. Huvudman är förvaltningsrättslig term för den statliga myndighet, kommunala förvaltning, eller annan likartad organisation som har ansvaret för viss verksamhet. (källa)
  6. Rättsinstans – en beslutsnivå inom juridik och förvaltning. (källa)
  7. Insyn i offentlig sektor genom tillgång till öppna data brukar anses som en av grundpelarna i öppen förvaltning. (källa)
  8. Investmentföretag är en skatterättslig konstruktion som möjliggör kapitalplacering och aktieförvaltning i bolagsform. Flera stora svenska ägarsfärer har i stor utsträckning styrts med hjälp av investmentföretag, bland andra Investor och Industrivärden. Syftet med den särskilda skattemässiga behandlingen av investmentföretag är att undvika negativa konsekvenser av kedjebeskattning vid förvaltning av aktiebolag i Sverige. (källa)
  9. Under början av 1900-talet uppstod i västvärlden en kritik mot bokstavstrogna kristna, vilka i USA fick benämningen fundamentalister. Ordet började sedan användas om andra religiösa grupper, vilka ville integrera den moderna statens politik, juridik och offentliga förvaltning med religionen. Tämligen omedelbart uppstod debatter om ordets legitimitet, i synnerhet i Frankrike, som har många muslimska intellektuella. Som kompromiss, myntade då Le Monde termen "islamist" för de muslimer som strävade efter ett sådant religiöst samhälle. Ordet kom att uppfattas som värdeneutralt av alla läger, och spred sig till de flesta språk, även arabiska (islâmîyûn). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.