Förvaltningsrätt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förvaltningsrätt, varianter, uttal och böjningar av förvaltningsrätt

Förvaltningsrätt synonym, annat ord för förvaltningsrätt, vad betyder förvaltningsrätt, förklaring, uttal och böjningar av förvaltningsrätt.

Vad betyder och hur uttalas förvaltningsrätt

Förvaltningsrätt uttalas för|valt|nings|rätt och är ett substantiv.

Ordformer av förvaltningsrätt

Singular

förvaltningsrätt
obestämd grundform
förvaltningsrätts
obestämd genitiv
förvaltningsrätten
bestämd grundform
förvaltningsrättens
bestämd genitiv

Förvaltningsrätt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet förvaltningsrätt

  1. Förvaltningsrätt (till 2010 Länsrätt). (källa)
  2. En kammarrätt är en allmän förvaltningsdomstol i Sverige. Kammarrätten är andra instans efter förvaltningsrätt och före Högsta förvaltningsdomstolen. (källa)
  3. För att bli åklagare krävs juristexamen samt notariemeritering (utbildningstjänstgöring vid tings- eller förvaltningsrätt). Endast cirka 25 procent av de med juristexamen genomgår sådan tjänstgöring till vilken antagningen sker baserat på betygen från juristutbildningen samt relevant juridisk arbetslivserfarenhet. Som ett led i rekryteringsprocessen av åklagare sker arbetspsykologiska tester under ledning av psykolog samt IQ-tester av dem som söker anställning som åklagaraspirant/extra åklagare. (källa)
  4. inom förvaltningsrätt för att beskriva ett utkast. Ett koncept kan även avse en tänkt lösning på ett givet problem. (källa)
  5. Konstitutionsutskottet (KU) är ett utskott i Sveriges riksdag med uppgift att bereda frågor och väcka förslag av konstitutionell och förvaltningsrättslig betydelse, samt att granska statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Utskottets verksamhet regleras i Regeringsformen och Riksdagsordningen. (källa)
  6. Landets då 23 länsrätter slogs den 15 februari 2010 samman till tolv domstolar med benämningen förvaltningsrätt. (källa)
  7. Titeln notarie används idag i Sverige i första hand för de oftast yngre jurister som fullgör så kallad notarietjänstgöring. Notarietjänstgöringen också kallad att sitta ting fullgörs vid underrätt, det vill säga tingsrätt eller förvaltningsrätt, där notarierna bland annat handlägger mål, är protokollförare vid förhandlingar samt har rätt att efter så kallade "ettårsförordnande" sitta som ordförande vid mål av "enklare beskaffenhet" som till exempel körkortsingripanden, biståndsmål, snatteri, ringa narkotikabrott och hastighetsöverträdelser. En behörig notarie har därutöver rätt att döma och fatta beslut i konkurser, äktenskapsskillnad, godmanskap med mera. (källa)
  8. I Sverige förekommer nämndemän i tingsrätt, hovrätt, förvaltningsrätt, kammarrätt. (källa)
  9. I vissa fall kan en petitionsrätt finnas. För att utnyttja den måste petitionen inlämnas av behörig person i behörig form i behörig ordning, och petitionen måste röra myndighetens verksamhetsfält. Inom förvaltningsrätt användes begreppet tidigare om rätten som kommunerna hade att göra framställningar till statliga myndigheter. (källa)
  10. Rådman är titeln för en ordinarie domare i en underrätt (tingsrätt eller förvaltningsrätt) i Sveriges domstolsväsen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.