Göromål Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder göromål, varianter, uttal och böjningar av göromål

Göromål synonym, annat ord för göromål, vad betyder göromål, förklaring, uttal och böjningar av göromål.

Synonymer till göromål

Vad betyder och hur uttalas göromål

Göromål uttalas göro|mål och är ett substantiv -et; pl. göromål.

Ordformer av göromål

Singular

göromål
obestämd grundform
göromåls
obestämd genitiv
göromålet
bestämd grundform
göromålets
bestämd genitiv

Plural

göromål
obestämd grundform
göromåls
obestämd genitiv
göromålen
bestämd grundform
göromålens
bestämd genitiv

Göromål är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet göromål

  1. Talmanskonferensen kallades under tvåkammarriksdagstiden den råds- och planeringssammankomst, som enligt Riksdagsordningen skulle hållas, när någon av kamrarnas talmän så fann nödvändigt, för överläggning om, vad i avseende på riksdagsärendenas föredragning och göromålens gång borde kamrarna föreslås. (källa)
  2. Kammarjunkare var en hovtitel med rang efter kammarherre och över hovjunkare samt med meriterande ceremoniella göromål vid hovet. Titeln utdelades också utan krav på tjänstgöring. (källa)
  3. Den första generationens rymdfarkoster var inriktade enbart på att föra en människa i omloppsbana runt jorden. Dessa farkoster utgjordes av Mercury från USA och Vostok från Sovjetunionen. Det första lyckade försöket att få en människa i omloppsbana var då ryssen Jurij Gagarin i Vostok 1 den 12 april 1961 genomförde ett varv runt jorden. Bara en knapp månad senare, den 5 maj samma år, lyckades även USA få upp en människa i rymden, dock inte i omloppsbana, då Mercury 3 tillbringade drygt 15 minuter där. I takt med att rymdfärderna inkluderad fler avancerade göromål i rymden så utvecklades även rymdfarkosterna. (källa)
  4. I den gnostiska världsbilden var somatiska människor en term för dem som ansågs vara de lägsta människorna, som ägnade sig helt och hållet åt kroppsliga göromål såsom att äta, sova och föröka sig. (källa)
  5. Stiftsnämnd var ett kyrkligt organ reglerat genom regeringsbeslut angående ecklesiastik boställsordning 1932. Därigenom överfördes ansvaret för driften (men ej äganderätten) av kyrkans jord och skog från pastoraten till stiften under överinseende av en stiftsnämnd. Stiftsnämnden bestod av fem ledamöter, tre utsedda av Kungl. Maj:t och två av domkapitlet. Den löpande verksamheten leddes av en av Kungl. Maj:t utnämnd stiftsjägmästare. Stiftsnämnder fanns då i alla stift. När Stockholms stift inrättades 1942 beslöts emellertid att någon stiftsnämnd inte skulle inrättas där, utan dess göromål handläggas av stiftsnämnderna i Uppsala respektive Strängnäs stift. Stiftsnämndernas sysslor utfördes senare av egendomsnämnderna. (källa)
  6. Hallrätterna upphävdes 1846, som överförde deras göromål till magistraterna (i Stockholm Politi-, ämbets- och byggningskollegium). Den rättsliga reglering av hantverk och industri, i vilken hallrätterna utgjorde ett led, avlöstes av andra och friare former genom 1846 och 1864 års näringslagstiftning. (källa)
  7. Mager (latin magi (sing. magus), grekiska μαγοι (sing. μάγος) var en folkstam från landet Medien under antiken, vilka - efter att de erövrats av Persiska riket omkring 550 f.Kr. - fick ansvar för religiösa göromål och begravningsriter. De anslöt sig till den zoroastriska läran under akemenidisk tid, dock genom omtolkningar av Zarathustra. Deras egenartade religionsfusion kallas numera zurvanism, vilket blev den dominerande trosuppfattningen under sassaniderna (226–650 e.Kr.). Efter 900-talet fanns ingen levande utövning av zurvanismen. (källa)
  8. Justice of the Peace (JP) finns i ett stort antal övriga länder och städer såsom Belgien, Kanada, Hongkong, Indien, Irland, Jamaica, Malaysia, Singapore, Sri Lanka och vissa stater i USA. De har det gemensamt att de kan döma i enklare civilmål och brottmål. De kan också utföra enklare administrativa göromål som att utfärda intyg och bevittna handlingar, samt fungera som vigselförrättare. I detta avseende liknar de Notarius Publicus. (källa)
  9. En arkivarie (stadsarkivarie) arbetar med att utreda, vårda, ordna och förteckna arkivbestånd samt att ge råd och service till arkivets användare och besökare. En arkivassistent är en person som arbetar med olika förekommande arbetsuppgifter i ett arkiv. Det kan handla om inventering, förteckning och fysiskt vårdande av arkivmaterial, service åt arkivets besökare, diverse administrativa göromål etc. (källa)
  10. I den tidiga kyrkan var diakonen biskopens medhjälpare med särskilt ansvar för praktiska göromål, ekonomi och social verksamhet, men hade även liturgiska funktioner. I östkyrkorna är diakoner vanligt förekommande och har huvudsakligen liturgiska uppgifter. I den romersk-katolska kyrkan har diakonatet sedan medeltiden varit ett genomgångsstadium för prästkandidater, men efter Andra Vatikankonciliet har det blivit vanligt att viga yrkesverksamma (även gifta) män till permanenta diakoner för församlingstjänst. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.