Galopptävling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder galopptävling, varianter, uttal och böjningar av galopptävling

Galopptävling synonym, annat ord för galopptävling, vad betyder galopptävling, förklaring, uttal och böjningar av galopptävling.

Vad betyder och hur uttalas galopptävling

Galopptävling uttalas galopp|tävl|ing och är ett substantiv.

Ordformer av galopptävling

Singular

galopptävling
obestämd grundform
galopptävlings
obestämd genitiv
galopptävlingen
bestämd grundform
galopptävlingens
bestämd genitiv

Plural

galopptävlingar
obestämd grundform
galopptävlingars
obestämd genitiv
galopptävlingarna
bestämd grundform
galopptävlingarnas
bestämd genitiv

Galopptävling är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet galopptävling

  1. Galoppsporten blev populär under början av 1800-talet i Sverige och de första ända löpen skedde 1810 på Exercisfältet i Göteborg, där de hade arrangerats av engelsmannen Mr Hebdon. Tävlingen anordnades främst för att fira kronprinsparets besök i Sverige och löpen skedde framför hela 10 000 åskådare. Några få tävlingar anordnades runt om i Sverige men fick aldrig den populära status som i Storbritannien. Först 1867 bildades Allmänna svenska kapplöpningssällskapet och började regelbundet anordna tävlingar i Stockholm, Göteborg och Helsingborg. Galopptävlingarna ökade då något i popularitet och svenska kapplöpningssällskapet fick hela 300 nya medlemmar år 1867 och två år senare hade antalet stigit till 457 medlemmar. Det första professionella träningsstallet öppnade 1870 i Helsingborg av tysken Ludwig Lienow under initiativ från greve Carl Gustaf Otto Kristian Wrangel. Greve Wrangel blev även sekreterare i kapplöpningssällskapet samma år och gav även ut en handbok om hästskötsel som han kallade "Handbok för hästvänner" och mellan 1868 och 1878 gav han ut en tidning under namnet "Tidning för hästvänner", Två stuterier för galopphästar öppnades även i Jönköping detta år. (källa)
  2. För enklare motionsridning brukar tumregeln vara att stiglädrets längd ska motsvara längden av ryttarens arm, vilket man kan kontrollera innan man sitter upp. När man är uppsutten bör stiglädren vara så långa att stigbygelns platta är i höjd med ryttarens fotknölar när ryttaren låter sina ben hänga rakt ned. För lättridning och hoppning kan man korta stiglädren några hål. På galopptävlingar är stiglädren maximalt avkortade. (källa)
  3. Totalisator (totalisatorspel eller totospel) är ett system för vadhållning vid hästkapplöpningar och används i nästan alla länder som anordnar trav- och galopptävlingar i större skala. Den gamla engelska formen för vadhållning genom bookmakers finns dock delvis kvar i Storbritannien. (källa)
  4. Keeton sitter och tittar på hästsport när sheriffen kommer på besök. Kenforth sköter om stadens ekonomi men nu vill delstatsrevisorerna komma och titta på kvitton. Kenforth erkänner att han lånat 20 000 dollar av staden för att täcka sina affärsförluster men att han ska betala tillbaka om fyra dagar. Dagen efter besöker Keeton butiken där Gaunt råkar ha ett brädspel som har en märklig förmåga att förutsäga vilken häst som ska vinna kommande galopptävlingar. Keeton inser att detta är hans chans att få ordning på sina affärer och får det i utbyte mot ett spratt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.