Gardesofficer Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gardesofficer, varianter, uttal och böjningar av gardesofficer

Gardesofficer synonym, annat ord för gardesofficer, vad betyder gardesofficer, förklaring, uttal och böjningar av gardesofficer.

Vad betyder och hur uttalas gardesofficer

Gardesofficer uttalas gard|es|of|fic|er och är ett substantiv.

Ordformer av gardesofficer

Singular

gardesofficer
obestämd grundform
gardesofficers
obestämd genitiv
gardesofficeren
bestämd grundform
gardesofficerens
bestämd genitiv

Plural

gardesofficerare
obestämd grundform
gardesofficerares
obestämd genitiv
gardesofficerarna
bestämd grundform
gardesofficerarnas
bestämd genitiv

Gardesofficer är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gardesofficer

  1. En gardesofficer (stum roll). (källa)
  2. Plommonstopet har närmast kommit att bli en symbol för det typiskt brittiska, och var länge en vanlig syn i Londons "city" där den icke minst bars av börsmäklare och bankanställda men även statstjänstemän. Alltjämt utgör plommonstop, kritstreckskostym och paraply en närmast obligatorisk klädsel för brittiska gardesofficerare då dessa är civilklädda. Kubben var också förr en vanlig huvudbonad för butlers och andra former av betjänter. (källa)
  3. Statskuppen 1809 tog sin början i Värmland. Upproret började bland soldater och officerare i den del av den Västra armén, som var förlagd i Värmland och leddes av generalmajor Georg Adlersparre, pådriven av den radikala gardeskaptenen Carl Henrik Anckarsvärd. Georg Adlersparre var vid tiden överadjutant vid Värmlandsfördelningen, som utgjorde Västra arméns högra flygel. Natten mot den 7 mars 1809 tog upprorsmännen kontroll över Karlstad, där de ställde upp kanoner på torget och proklamerade ett revolutionsmanifest. Genom sin position vid Värmlandsfördelningen kunde Georg Adlersparre ta ledning över trupperna i trakten runt Karlstad. Den 9 mars 1809 påbörjade Georg Adlersparre och delar av Västra armén en marsch mot Stockholm, för att avsätta Gustav IV Adolf som kung. Från Karlstad marscherade sammanlagt nära 2000 soldater, och i Örebro och Västerås anslöt sig ytterligare 1500 soldater. Den 12 mars 1809 fick Gustav IV Adolf bekräftat, att Västra armén hade gjort uppror. Då hade marschen passerat Örebro och hade endast omkring 150 kilometer kvar till Stockholm. Kungen beslutade sig då för att lämna Stockholm och bege sig mot Skåne, där han räknade med att få stöd från förmodat lojala trupper. För att förhindra kungen att fly, vilket hade kunnat resultera i ett inbördeskrig och förekomma marschen, arresterades kungen av en grupp gardesofficerare under ledning av Carl Johan Adlercreutz. Trots att kungen var arresterad fortsatte marschen mot Stockholm och Georg Adlersparre ignorerade sina instruktioner, att anlända med endast en mindre del av sin styrka. De marscherande firade sitt intåg på Drottninggatan i Stockholm med fanor och klingande spel för att visa att man såg sig som segrare. Georg Adlersparre kom senare att bosätta sig i Gustavsviks herrgård utanför Kristinehamn. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.