Gatubild Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gatubild, varianter, uttal och böjningar av gatubild

Gatubild synonym, annat ord för gatubild, vad betyder gatubild, förklaring, uttal och böjningar av gatubild.

Vad betyder och hur uttalas gatubild

Gatubild uttalas gatu|bild och är ett substantiv.

Ordformer av gatubild

Singular

gatubild
obestämd grundform
gatubilds
obestämd genitiv
gatubilden
bestämd grundform
gatubildens
bestämd genitiv

Plural

gatubilder
obestämd grundform
gatubilders
obestämd genitiv
gatubilderna
bestämd grundform
gatubildernas
bestämd genitiv

Gatubild är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gatubild

  1. 21 januari 2009 lanserades Google Street View Sverige med gatubilder från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad och Växjö. (källa)
  2. Lokalerna hyste fram till 1971 ett bryggeri. Öltillverkningen startade 1857 i lokaler som tidigare varit en klädesfabrik. Efter en stor brand 1893 återuppbyggdes bryggeriet snabbt i renässansstil och fasaden mot Riddarfjärden utgör i dag ett inslag i Stockholms gatubild. Efter att dåvarande ägaren Pripps hade flyttat öltillverkningen till Bromma i slutet av 1971 hotades byggnaden av rivning. Efter valet 1976 bestämdes dock att den skulle behållas och den används i dag som mäss- och konferenscenter samt som kontor och skola. (källa)
  3. Från januari till april 1897 var han bosatt på Grand Hôtel de Russie på 1 Rue Drouot i Paris nionde arrondissement. Från hotellrummet hade han god utsikt över Paris pulserande gatuliv. Till vänster såg han Boulevard Montmartre, som han avbildade i 14 målningar, och till höger såg han Boulevard des Italiens, som han avbildade i ytterligare två målningar. I nattbilden, som är utställd på National Gallery, syns de elektriska gatlyktorna vilket var en relativt nytt inslag i Paris gatubild. Versionerna på Kunst Museum Winterthur och Fogg Museum visar Boulevard Montmartre en karnevaldag i mars med luften fylld av konfetti (Mardi Gras). (källa)
  4. Norlander höll sig till tidens revystil och bjöd på en mer eller mindre sammanhängande dialog, då och då avbruten av sång- eller dansnummer. De snabba dekorbytenas revy var ännu inte uppfunnen utan man höll sig med två scenbilder, en för varje akt. Först ett svenskt landskap, därefter en gatubild från Världsutställningen 1900 i Paris, dit den sköna fen med hjälp av en förgylld lergök fört de drömmande kolingarna. Att Albert Engström inspirerat till huvudpersonerna och Frans Hodells lustspel Andersson, Pettersson och Lundström bidragit till dramaturgin var helt klart. (källa)
  5. I oktober 1914 fastslog Kungl. Maj:t att den tidigare fastigheten Sländan 3 skulle delas i tre delar, till de nuvarande Sländan 7, 8 och 9. Dessutom bestämda man att "...för erhållande af en enhetlig och tilltalande gatubild från norra infartsvägen till hufvudstaden upprättade förslaget till bebyggande af kvarteret Sländan. K. m:t har därvid föreskrifvit, att de nybildade tomterna skola bebyggas på så sätt, att byggnaderna å desamma mot Solnavägen (dagens Norra Stationsgatan) få enhetlig arkitektur.". (källa)
  6. Det faktum att Gripenhielm själv fick bege sig ut på en mätexpedition anses vara anledningen till tillkomsten av dessa 96 Mälarvyer. Även viljan att prestera något utöver det vanliga och att kungen var personligen engagerad i företaget bör ha bidragit till illustrationerna, även om någon order från dennes sida angående vyerna inte finns belagd. Gripenhielm anses vara upphovsman för vyerna vars förlagor han samlade in under sin segelfärd på Mälaren mellan den 2 augusti och 17 september 1688 och därefter fullbordat dem som gouachemålningar. Vyerna är i högsta grad realistiska, är de dock utförda av den erkänt mycket noggranne kartografen Gripenhielm. Han åstadkom en föregångare till dagens "street view" eller "gatubild" på moderna online-kartor och ett kulturhistoriskt värdefullt dokument som belyser stormaktstidens stads-, slotts- och storgodsanläggningar samt topografin. (källa)
  7. Kontaktledningsgrav för spårväg. Vissa spårvägar har föredragit att placera kontaktledningen i en grav eller ränna nere i gatan. På så sätt är ledningen skyddad, samtidigt som kontaktledningen inte behöver påverka gatubilden. De flesta anläggningar av denna typ är idag nedlagda. Det mest kända exemplet är det på 1950-talet nedlagda nätet i London. (källa)
  8. "Därmed hade det viktigaste och mest egenartade inslaget i gatubilden bragts till fullbordan" (stadsarkitekt Westholm, 1926). (källa)
  9. Sången framfördes av Lars Ekborg och Sven Holmberg i Kar de Mumma-revyn 1960, där två lodisar sökte kränga halvvissna blommor till förbipasserande. Polisen körde inte bort dem eftersom de utgjorde "ett pittoreskt inslag i gatubilden". Ulf Peder Olrog skrev visan på förslag av Kar de Mumma, som berättade att han själv ofta blev antastad av sådana gubbar utanför Folkan-teatern på Östermalm. (källa)
  10. Tikkanen är också känd för sitt författarskap. Han skrev en serie självbiografiska och utlämnande böcker, bland annat Brändövägen 8, där han gjorde upp med sin finlandssvenska borgerliga bakgrund. Dessa böcker var en av orsakerna till Tikkanen-Kihlman-debatten som bland annat handlade om den negativa bild de båda författarnas självbekännelser givit av den finlandssvenska överklassen. Som bokförfattare utgav han 1955 boken Kär i Stockholm som han själv illustrerade med människotyper, gatubilder, restaurangliv och arkitektur från efterkrigstidens Stockholm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.