Gatureglering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gatureglering, varianter, uttal och böjningar av gatureglering

Gatureglering synonym, annat ord för gatureglering, vad betyder gatureglering, förklaring, uttal och böjningar av gatureglering.

Vad betyder och hur uttalas gatureglering

Gatureglering uttalas gatu|regl|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av gatureglering

Singular

gatureglering
obestämd grundform
gatureglerings
obestämd genitiv
gaturegleringen
bestämd grundform
gaturegleringens
bestämd genitiv

Plural

gaturegleringar
obestämd grundform
gaturegleringars
obestämd genitiv
gaturegleringarna
bestämd grundform
gaturegleringarnas
bestämd genitiv

Gatureglering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gatureglering

  1. Hjalmar Wallqvist skriver om ett besök här 1889: Området bildar en samling kullar och små berg, som göra tomt och gaturegleringen ytterst svår. Gatorna är krokiga och slingrar sig oredigt i varandra. Husen äro små, med högst få undantag af trä och till största delen mycket bofälliga. Ehuru befolkningen mångenstädes förefaller ganska välmående, torde dock eländet på sina ställen vara störst i denna stadsdel. (källa)
  2. Området som kom att kallas för Vasastaden var länge en del av landsbygden. Lindhagenplanen la fast en gatureglering av området år 1866. Odengatan och Sveavägen var exempel på gator som man hade idéer och planer på att bredda. Dock tog det tid att komma överens om Norrmalms stadsplanering, vilket man till slut gjorde år 1879 men med flera ändringar såsom att Sveavägen minskades i bredd från 72 till 42 meter. Däremot gjorde man inga ändringar i vad som planerats för Odengatan gällande bredd och placering. Ytterligare förändringar var att flera kvarter slogs ihop och bildade mer avlånga kvarter istället för kvadratiska. I slutet av 1800-talet växte Stockholms befolkning kraftigt under en kort tidsperiod på tre decennier. Den ökade från cirka 136 000 till 300 000 invånare och som mest under 1880-talet från 168 000 till hela 246 000 innevånare. Detta bidrog till stor bostadsbrist i staden och mer än 150 fastigheter byggdes under 1880-talet. Det växte fram olika områden allt eftersom i Vasastaden till exempel Sabbatsberg, Röda Bergen, Birkastaden, Rörstrand, Sibirien och Atlasområdet. Den mest omfattande bebyggelsen i Vasastaden började först söder om Odengatan efter stadsplanen under 1880-talet och var en del i stadens nya utbyggnad. (källa)
  3. Gatans utformning och sträckning är ett resultat av Lindhagenplanen från 1866, som bland annat reglerade gatunät och kvarter i norra Norrmalm, alltså norr om det vid tiden bebyggda Stockholm. I gaturegleringens planeringsstadiet kallades den öst-västliga esplanaden för "Odinsgatan". Vid Namnrevisionen i Stockholm 1885 fastställdes namnet "Odengatan" i kategori "den nordiska gudaläran" och uppkallat efter den fornnordiska gudavärldens överhuvud Oden. Ett tidigare förslag var "Rörstrandsboulevarden". Delar av Odengatan anlades som en trädkantad allé. De första lindarna planterades 1908. (källa)
  4. Kvarter inom stadsplaneringen börjar användas i Sverige i och med gaturegleringar i Stockholm i mitten av 1600-talet under Clas Larsson Fleming . Under den tiden lades ett rätvinkligt rutnät av gator över stadens malmar, tomten innanför kallades qvarter och gavs olika namn. (källa)
  5. Bebyggelsen härrör från slutet av 1600- och början av 1700-talet och förvärvades av Stockholms stad kring sekelskiftet 1900. Meningen var att riva husen och skapa plats för omfattande gaturegleringar som hade sitt ursprung i Lindhagenplanen. Just här skulle Ringvägen ha sitt östra slut och kopplas ihop med Folkungagatan och en förlängd Stadsgårdshamnen. Så blev inte fallet, mycket tack vare politikern Anna Lindhagen, dotter till Albert Lindhagen, regleringsplanens upphovsman. Redan på 1910-talet började hon verka för ett bevarande av några äldre stockholmsmiljöer. Först 1956 och 1963 beslöt dåvarande stadsfullmäktige att "godkänna förslag om ordnande av kulturreservat på bland annat Åsöberget". I oktober 1984 godkändes även gällande stadsplan (Pl 5835) där kvarteret Tjärboden tillsammans med flera andra områden på Åsöberget blev Q-märkta som "kulturhistoriskt värdefull bebyggelse". (källa)
  6. Yuan belönades med utnämning till guvernör över Shandong-provinsen och utmärkte sig där under boxarupproret 1900 genom att vidtaga energiska kraftåtgärder mot upprorsmännen och effektivt skydda utlänningars liv och egendom. I november 1901 kallad till Tianjin som vicekung över provinsen Zhili samt till följd av forna tjänster i besittning av änkekejsarinnans förtroende, blev Yuan snart Kinas inflytelserikaste ämbetsman och främjade energiskt strävandena för en grundlig reformering av armén och hela förvaltningen. Skolväsendet organiserades med hjälp av en amerikansk fackman, Tianjin fick elektrisk belysning, vattenledning och modernt polisväsen, omfattande gaturegleringar i hygieniskt syfte vidtogs. Hela den norra armén reorganiserades med hjälp först av tyska, sedan av japanska instruktörer. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.