Gemenskap Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gemenskap, varianter, uttal och böjningar av gemenskap

Gemenskap synonym, annat ord för gemenskap, vad betyder gemenskap, förklaring, uttal och böjningar av gemenskap.

Synonym till gemenskap

Vad betyder och hur uttalas gemenskap

Gemenskap uttalas ge|men|skap och är ett substantiv -en -er.

Gemenskap betyder:

Ordformer av gemenskap

Singular

gemenskap
obestämd grundform
gemenskaps
obestämd genitiv
gemenskapen
bestämd grundform
gemenskapens
bestämd genitiv

Plural

gemenskaper
obestämd grundform
gemenskapers
obestämd genitiv
gemenskaperna
bestämd grundform
gemenskapernas
bestämd genitiv

Gemenskap är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Gemenskap på Engelska

  • fellowship - (spirit of) community, the spirit of togetherness within a family, shared values, improve class spirit

Hur används ordet gemenskap

  1. Ordet subsidiaritet härrör från det latinska ordet subsidium som betyder stöd. Innebörden i detta är att en gemenskap har en stödjande funktion gentemot sina medlemmar. Hur detta stöd bör se ut skiljer sig naturligtvis beroende på vilken gemenskap vi talar om. Familjens stöd gentemot barnen handlar till stor del om att fostra och ge kärlek, medan kommunens roll visavi sina invånare är av annan art och i vissa fall kan handla om rent kontantstöd, till exempel när det gäller socialbidrag. (källa)
  2. Jaktmetoden är förbjuden i flera länder, däribland Sverige. Användandet av fågellim har blivit Mål (C-79/03) i den europeiska gemenskapernas kommission mot Konungariket Spanien som bryter mot rådets direktiv i regionen Valencia. (källa)
  3. Flandern delar politiska institutioner med Flamländska gemenskapen som är en Belgiens federala gemenskaper. Genom detta är regering och parlament placerade i Bryssel, trots att det endast är genom den federala gemenskapen och inte regionen man har politiskt inflytande där. (källa)
  4. Kommunion (latin: communio, gemenskap, delaktighet) är namnet på nattvardsgången, eftersom den, enligt kyrkans lära, gör nattvardsgästen (kommunikanten) delaktig av Kristi lekamen och blod. (källa)
  5. Gemenskaper, grupper eller lag kan ansluta sig till en specifik webbadress eller inbjudan som en administratör eller ägare till ett lag skickar ut. Fastän Slack var avsett som ett kommunikationsmedel för organisationer har det långsamt omvandlats till en gemenskapsplattform, en funktionalitet som användare tidigare hade använt forum eller sociala medier som grupper på Facebook eller Linkedin. Många av dessa gemenskaper kategoriseras efter ämnen som en grupp kan vara intresserade att diskutera om. (källa)
  6. påverkan på områden eller natur som har erkänd nationell, gemenskaps- eller internationell skyddsstatus. (källa)
  7. Romersk-katolska (katoliserande) kyrkan (latin: Ecclesia Catholica Romana), även katolska kyrkan (latin: Ecclesia Catholica), är världens största kristna samfund med över 1,3 miljarder medlemmar. Som en av världens största och äldsta institutioner har den spelat en avgörande roll i västvärldens utveckling. Kyrkan leds av biskopar ledda av påven, Roms biskop. Till sin hjälp har han Kurian och kardinalerna. Nuvarande påve är Franciskus. Anhängarna, omfattande samtliga 23 självbestämmande delkyrkor i full gemenskap med påven, kallas katoliker. (källa)
  8. Belgien är en konstitutionell monarki som efter andra världskriget utvecklades ifrån en enhetsstat till en federation. Sedan övergången till ett federalt statsskick 1993 består federationen av 6 enheter: 3 regioner (Flandern, Vallonien, Bryssel) och 3 språkgemenskaper (den nederländsktalande, den fransktalande, den tysktalande). Den federala staten ansvarar för försvar, rättsväsende och socialförsäkringar. Regionerna ansvarar för kommunikationer, infrastruktur, och vissa ekonomiska frågor. Språkgemenskaperna ansvarar för kultur, utbildning och språkpolitik. Länen och kommunerna ansvarar för lokala frågor. (källa)
  9. Som politisk term står individualismen i motsatsställning till kollektivism. I sociologiskt avseende är det vanligen avsett som den kontext eller samhälle i vilket individer är fokala (minsta, ursprungliga) operationella enheter som står i motsättning till staten eller sociala grupper, den sociala kontexten består av föreställningar hos de enskilda människorna som ingår i den. Någonting som bör poängteras är att så kallad Statsindividualism har ett starkt stöd bland socialliberaler och socialdemokrater, då den fungerar som en symbios mellan individ och det offentliga. Denna ideologi ogillas däremot av konservativa och kristdemokrater, då dessa menar att stark individualism med en stor stat är ohälsosamt för människans roll i de små gemenskaperna. (källa)
  10. Motsatsen till ofrivillig ensamhet kan sägas vara social gemenskap. Idén om ett allaktivitetshus vann många anhängare på 1960-talet. Tanken var att erbjuda gemenskap åt människor som inte annars hade den möjligheten och att riva barriärer mellan olika sociala kategorier. För ungdomar kom bostadskollektiv att bli en populär motåtgärd. Kollektivhus är en anpassad boendeform där traditionellt boende kompletteras med gemensam matsal, tvättstuga, barnpassning i vissa fall, det förekommer flera olika lösningar. Kollektivhusboende är ofta efterfrågat på bostadsmarknaden och i bostadskön. Ett sätt att befordra gemenskap är att bygga på ett sådant sätt att detta uppmuntras. Bostadsområdet Djingis Khan på Östra Torn i Lund är ett exempel på en bebyggelse som inbjuder till grannsamverkan. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.