Generationsskifte Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder generationsskifte, varianter, uttal och böjningar av generationsskifte

Generationsskifte synonym, annat ord för generationsskifte, vad betyder generationsskifte, förklaring, uttal och böjningar av generationsskifte.

Vad betyder och hur uttalas generationsskifte

Generationsskifte uttalas gen|er|at|ions|skifte och är ett substantiv.

Ordformer av generationsskifte

Singular

generationsskifte
obestämd grundform
generationsskiftes
obestämd genitiv
generationsskiftet
bestämd grundform
generationsskiftets
bestämd genitiv

Plural

generationsskiften
obestämd grundform
generationsskiftens
obestämd genitiv
generationsskiftena
bestämd grundform
generationsskiftenas
bestämd genitiv

Generationsskifte är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Generationsskifte på Engelska

  • shift of generation

Hur används ordet generationsskifte

  1. Arvsbeskattningen hade länge ett brett politiskt stöd i Sverige men under 1980-talet växte kritiken mot arvsskatten från familjeföretagare. Det påtalades att familjeföretag drabbades särskilt hårt eftersom de tvingades realisera tillgångar i företaget för att betala arvsskatten, att de drabbades av skatt i flera led vid en tidpunkt där det samtidigt ofta finns många andra viktiga uppgifter att hantera för att företaget ska klara ett generationsskifte. Många storföretag i Sverige eller utländska företag köpte billigt mellanstora svenska företag som arvingar var tvungna att sälja snabbt. Problematiken kring generationsskiften i familjeföretag var det huvudsakliga argumentet när arvsskatten avskaffades i Sverige. (källa)
  2. En vanlig uppfattning hos framförallt vuxna människor är att ungdomsspråket skiljer sig markant från de vuxnas språk, huvudsakligen i struktur och ordförråd. Sant är att det finns särskilda ord och uttryck som ungdomsgrupper använder, men inte att språket skulle vara ett annat än det som vuxna använder. Det är inte möjligt att urskilja en enda språklig variant som är karakteristisk för alla ungdomar. Den egentliga orsaken till klagomålen på ungdomars språk är enligt Ulla-Britt Kotsinas, docent i nordiska språk, att vuxna vid generationsskiften har svårt att upptäcka det nya och kreativa. Kotsinas menar även att språk som människor med hög social status använder värderas högt och att språk som används av människor med låg social status, till exempel ungdomar, anses vara felaktigt. (källa)
  3. I Tyskland, efter Bismarcks misslyckade försök att kväva rörelsen, började man istället försöka integrera socialister. Efter socialistlagens upplösande 1890 kunde socialdemokratin i Tyskland börja återuppbygga sin rörelse. Man hade sitt första möte två veckor efter lagens upplösning i Halle, och i Erfurt året därpå antogs ett nytt partiprogram, kallat Erfurtprogrammet, skrivet delvis av Karl Kautsky och klart marxistiskt. Detta program rensade ut de sista delarna av lassalleismen som funnits kvar sedan Ghotaprogrammet. Efter den hårda tiden under Bismarcks lagar var rörelsen sammansvetsad. Förutom själva partiet fanns också en kvinno- och en ungdomsrörelse. Den tyska rörelsen gav även ut flera tidskrifter bland vilka Die Neue Zeit (1883-1928) var den främsta. Mot slutet av 1800-talet började åter sprickor visa sig inom arbetarrörelsen i Tyskland. Det fanns dels Karl Kautsky och Georg von Vollmar i Bayern med flera som hade marxistiska tankar, men dels en alltmer framträdande person inom arbetarrörelsen, Eduard Bernstein som tog avstånd från många av Karl Marx idéer. Vid det socialdemokratiska partiets kongress i Hannover 1899 vände sig Kautsky mot Bernsteins uppfattning. Kautsky fick det mesta stödet vid kongressen, vilket han även fick i Dresden 1903. Men partiets reella politik var grundad på Bernsteins tankar, Bernstein som också var riksdagsledamot. Samma år, 1903, vann partiet ytterligare i antal röster i valet. Samtidigt utformades en vänsterflygel inom partiet. Denna främst ledd av Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht. Efter Ryska revolutionen 1905 fick arbetarrörelserna i hela Europa vind i seglen. Under kongressen i Jena 1905 var August Bebel, partiets ledare, nära att starta en storstrejk. Men detta startade en stark motoffensiv från revisionisterna. Bebel avled 1913 och ett generationsskifte började inom partiet. Man fick dock svårt fram till och under Första världskriget. (källa)
  4. Efter storhetstiden med Maradona på 1980-talet gick Napoli mot dystrare tider. Laget hölls i schack i början av 1990-talet, men den stora tiden var över och ett generationsskifte var på gång. Men med dåliga ekonomiska resultat var det svårt att mäta sig med de största. Napoli var i slutet av 1990-talet en skugga av sitt forna jag och åkte ur Serie A. Men laget kom tillbaka och blev uppflyttade till högsta serien igen efter bara en säsong i Serie B. Efter en tuff bottenstrid under säsongen som följde blev Napoli dock återigen ett av de förlorande lagen. Laget var en poäng från att få stanna, men man fick lämna igen. 2001 var laget nära att nå uppflyttning men missade precis. (källa)
  5. Den 6 april 2006 i Århus, debuterade hon i landslaget, i en kamp mod Ryssland inför 2778 åskådare, med att göra 5 mål. Troelsen var sedan med i EM samme år i Sverige. Då Danmarks landslag var inne i ett generationsskifte, då spelare som Katrine Fruelund, Rikke Skov och Mette Sjøberg slutade i landslaget, stod Troelsen i tur att ta över. Trine Troelsen blev snabbt hemtam i truppen. Vid VM 2009 blev hon lagets bästa målskytt med 44 mål och var en av de drivande i femteplatsen i den turneringen. Hon spelade sedan i EM 2010 på hemmaplan då Danmark kom på fjärde plats. Hon var också med i VM 2011 i Brasilien men sen blev det inte fler VM-slutspel. Efter att ha deltagit i OS i London 2012 blev det inga fler mästerskap alls. Hon gjorde sin sista landskamp den 7 juni 2014 mot Österrike. Hon hade då spelat 134 landskamper och gjort 341 mål i landslaget. (källa)
  6. När Kennedy var 43 år valdes han i ett mycket jämnt och kontroversiellt val till USA:s president. Republikanernas kandidat, vicepresident Richard Nixon, var liksom Kennedy mycket ung vilket markerade ett generationsskifte i amerikansk politik. Båda kandidaterna hade lovordat de förändringar vad avser medborgerliga rättigheter som åstadkommits under Harry S. Trumans och Dwight D. Eisenhowers administrationer. Kennedy kom emellertid att ta initiativet i frågan, vilket i kombination med hans vicepresidentkandidat Lyndon B. Johnsons bakgrund i den politiskt inflytelserika delstaten Texas bidrog till att väga upp det Republikanska partiets fördelar med Nixons Kalifornienbakgrund och det rådande goda ekonomiska läget. I Illinois och Texas, där Kennedy vann knappt, blev valutgången mycket jämn och flera oegentligheter rapporterades (i vissa valdistrikt var valdeltagandet över 100 %). I protest mot Kennedys löften om medborgarrättigheter avföll dessutom flera elektorer från sydstaterna och röstade på Virginiasenatorn Harry Byrd till president. Även en republikansk elektor från Oklahoma röstade på Arizonasenatorn Barry Goldwater i stället för Nixon. (källa)
  7. På grund av generationsskifte behövde Stafnäs Ullspinneri och Väveri AB i Klässbol hjälp och 1918, då Johansson var 34 år gammal, fick han en förfrågan om att återvända till Klässbol. Då flyttade han med sin familj tillbaka till hembygden och började som vävmästare på ullspinneriet. Hemma i köket började Johansson att väva linnelakan och handdukar på en handvävstol, han vävde till vänner och bekanta. Linet kom från bönderna i trakten. (källa)
  8. Efter ett generationsskifte i orkestern i slutet av 70-talet har orkestern delvis ändrat inriktning och spelar numera främst på företagsfester, jubileumskalas och andra festligheter. Man uppträder också årligen vid några av Göteborgs universitets olika ceremonier. Årets höjdpunkt för orkestern är Studentorkesterfestivalen, som omväxlande hålls i Linköping och Uppsala. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.