Genrebeteckning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder genrebeteckning, varianter, uttal och böjningar av genrebeteckning

Genrebeteckning synonym, annat ord för genrebeteckning, vad betyder genrebeteckning, förklaring, uttal och böjningar av genrebeteckning.

Vad betyder och hur uttalas genrebeteckning

Genrebeteckning uttalas genre|be|teckn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av genrebeteckning

Singular

genrebeteckning
obestämd grundform
genrebetecknings
obestämd genitiv
genrebeteckningen
bestämd grundform
genrebeteckningens
bestämd genitiv

Plural

genrebeteckningar
obestämd grundform
genrebeteckningars
obestämd genitiv
genrebeteckningarna
bestämd grundform
genrebeteckningarnas
bestämd genitiv

Genrebeteckning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet genrebeteckning

  1. Tidig så kallad trallpunk innefattades länge av genrebeteckningen melodisk hardcore internationellt, medan i Sverige denna scen fick beteckningen trallpunk då musiken influerades mer av nordisk folkmusik och pop än av de amerikanska banden. (källa)
  2. Termen populärvetenskap introducerades i svenska efter sekelskiftet 1900. Dessförinnan hade man länge använt adjektiven populär och populärvetenskaplig som ett sätt att annonsera ett mer publikt uttryck (exempelvis populär vetenskap, populärvetenskapliga avhandlingar). När genrebeteckningen börjar användas så signalerar detta också att genren började finna sina former. Definitivt etablerad kan den sägas vara mot slutet av 1920-talet. (källa)
  3. Populärmusik är en musikalisk genrebeteckning som använts sedan 1800-talet som beteckning på en musikstil som är mer lättillgänglig än mer anspråksfull musik, så kallad konstmusik. (källa)
  4. Symfonisk dikt eller tondikt är en genre inom programmusiken. Det är ett verk för symfoniorkester - vanligen, men inte alltid, i en sats -, som tonsättaren har gett ett utommusikaliskt innehåll genom titeln, ett motto eller dylikt. Det utommusikaliska innehåll som verket anspelar på kan till exempel vara en historisk händelse, en litterär text, en geografisk ort eller ett fiktivt skeende. Termen symfonisk dikt präglades av Franz Liszt som genrebeteckning för det egna orkesterverket Tasso (1854). Förebilder fanns bland annat hos Hector Berlioz (Symphonie Fantastique) och Felix Mendelssohn-Bartholdy (uvertyren Hebriderna). Richard Strauss, som skrev flera stora verk i genren, föredrog beteckningen tondikt. (källa)
  5. Burlesk som komedigenre (efter franska burlesque, från italienska burlesco, ursprungligen från burla, 'skämt' eller 'upptåg') är ursprungligen en genrebeteckning inom litteraturen. Den är en allmän stilart men förknippas främst med en strömning från 1600-talet, uppfattad som en reaktion mot tidens etablerade, mer pretentiösa och förkonstlade litteratur. (källa)
  6. Ecchi eller H (japanska: エッチ ecchi/etchi) är en genrebeteckning för lätt erotiska inslag. Den används inom manga, anime och Hentai. (källa)
  7. En annan genrebeteckning som är vanlig i bland annat Sverige, Norge och Irland är etno. Här är kopplingen till äldre urfolksmusik tydligare, i Skandinavien ofta i form av samisk musik och i Irland i form av keltisk musik. Artister som Garmarna, Roger Pontare, Sarek och Riverdance är några av artisterna som verkar inom denna tradition, som ibland ses som del av den svårdefinierade musikformen "världsmusik". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.