Gestik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gestik, varianter, uttal och böjningar av gestik

Gestik synonym, annat ord för gestik, vad betyder gestik, förklaring, uttal och böjningar av gestik.

Vad betyder och hur uttalas gestik

Gestik uttalas gest|ik [?esti´k] och är ett substantiv -en.

Gestik betyder:

Ordformer av gestik

Singular

gestik
obestämd grundform
gestiks
obestämd genitiv
gestiken
bestämd grundform
gestikens
bestämd genitiv

Gestik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gestik

  1. Literacy, första gången begreppet togs i bruk var enligt the Oxford English Dictionary år 1883. Begreppet har till en början haft innebörden av att skriva och läsa. Utvecklingen av begreppet har dock inneburit att begreppet har vidgats och innefattar i dag även bilder, symboler, olika medier, multimodala texter, muntligt språkbruk i både monolog och dialog, dans, rörelser, musik genom ljud, gestik och ansiktsuttryck . Idag ser man begreppet literacy som något en individ använder sig av i sin omgivning tillsammans med andra från att tidigare ha sett literacy som en färdighet hos en individ. Begreppets översättning till svenska har diskuterats i flera år men ännu finns ingen egentlig översättning. Forskare har olika syn på hur begreppet literacy ska betraktas och användas i svenska språket. Ett exempel är Roger Säljö som menar att literacy är en social aktivitet och benämner literacy i sin översättning till svenska som "skriftspråkliga aktiviteter". Säljö poängterar vikten av samspelet med andra i sin förklaring av literacy. Ett annat exempel är Laurie Makin och Criss Jones Diaz som hävdar att literacy är något som sker hos en individ i och med att individens tidigare erfarenheter bearbetas om med den nya informationen som individen tar till sig under hela lässituationen. De menar vidare att om begreppet endast är individinriktat och enbart innefattar färdigheter hos en individ, missar man den sociala praktik som påverkar situationen och dess innehåll. De gör även en koppling till Vygotsky's uppfattning utifrån det sociokulturella perspektivet på inlärning hos barn, som innebär att barn lär i samspel med andra människor och i olika sammanhang, exempelvis kulturella sammanhang, familjära sammanhang, samhälleliga sammanhang etc. (källa)
  2. Efter svensk kyrkomusikerexamen och privata studier för Torsten Nilsson och Hans Pålsson har han bland annat studerat vid Schola Cantorum de Paris och Ecole Normale de Musique de Paris. Han har varit organist i Svenska Sofiaförsamlingen i Paris och är nu kyrkomusiker inom Svenska kyrkan. År 2002 disputerade han med doktorsavhandlingen Orkesterdirigering – en studie av orkesterdirigentens gestik, repetitionsteknik och ledarskap ur ett didaktiskt perspektiv vid Stockholms universitet. Bland hans kompositioner kan nämnas en konsert för orgel och orkester, Jeux de Lumière (2008), och ett Te Deum för kör och orkester (2010). (källa)
  3. Patrik Andersson: Orkesterdirigering. Partituranalys, gestik och ledarskap, Studentlitteratur, Lund 2013. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.