Glädjefest Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glädjefest, varianter, uttal och böjningar av glädjefest

Glädjefest synonym, annat ord för glädjefest, vad betyder glädjefest, förklaring, uttal och böjningar av glädjefest.

Vad betyder och hur uttalas glädjefest

Glädjefest uttalas glädje|fest och är ett substantiv.

Ordformer av glädjefest

Singular

glädjefest
obestämd grundform
glädjefests
obestämd genitiv
glädjefesten
bestämd grundform
glädjefestens
bestämd genitiv

Plural

glädjefester
obestämd grundform
glädjefesters
obestämd genitiv
glädjefesterna
bestämd grundform
glädjefesternas
bestämd genitiv

Glädjefest är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet glädjefest

  1. Tyrolerkrögaren Franz Lechner hade bjudit in sina landsmän till en "utomordentlig Tyroler-Glädjefest" den 18 augusti 1845 på nöjesetablissemanget Tivoli i stadsdelen Obermeidling (dagens Meidling). Tivoli, som låg i närheten av slottet Schönbrunn, hade sett sina bästa dagar: tiden var sedan länge förbi då en påhittig entreprenör arrangerade utfärder med nobla droskor nedför kullens sluttning och därmed lockade dit folk i massor i den för övrigt rätt ensliga trakten. (Fadern Johann Strauss den äldre komponerade den gången "Tivoli-Rutsch-Walzer", op. 39.) Nu ämnade Lechner anordna en Glädjefest för alla tyrolare i Wien och deras vänner: minnet av nationalhjälten Andreas Hofer från frihetskriget 1809 skulle ihågkommas och en storartad festkuliss byggdes upp. Den absolut nödvändiga musiken till en sådan fest skulle bestå av, förutom ett militärkapell, Johann Strauss och hans orkester. Lechners förhoppningar om en massinvasion av besökare besannades med råge: den 21 augusti kunde tidningen "Theaterzeitung" rapportera att mer än 3 000 besökare hade kommit till festen, som började på dagen och höll på långt in på följande natt. Det var den dittills största konserten som Strauss och hans orkester hade medverkat vid och han hade noga förberett sig för detta uppdrag. (källa)
  2. Tyrolerkrögaren Franz Lechner hade bjudit in sina landsmän till en "utomordentlig Tyroler-Glädjefest" den 18 augusti 1845 på nöjesetablissemanget Tivoli i stadsdelen Obermeidling (dagens Meidling). Tivoli, som låg i närheten av slottet Schönbrunn, hade sett sina bästa dagar: tiden var sedan länge förbi då en påhittig entreprenör arrangerade utfärder med nobla droskor nedför kullens sluttning och därmed lockade dit folk i massor i den för övrigt rätt ensliga trakten. (Fadern Johann Strauss den äldre komponerade den gången "Tivoli-Rutsch-Walzer", op. 39.) Nu ämnade Lechner anordna en Glädjefest för alla tyrolare i Wien och deras vänner: minnet av nationalhjälten Andreas Hofer från frihetskriget 1809 skulle ihågkommas och en storartad festkuliss byggdes upp. Den absolut nödvändiga musiken till en sådan fest skulle bestå av, förutom ett militärkapell, Johann Strauss och hans orkester. Lechners förhoppningar om en massinvasion av besökare besannades med råge: den 21 augusti kunde tidningen "Theaterzeitung" rapportera att mer än 3 000 besökare hade kommit till festen, som började på dagen och höll på långt in på följande natt. Det var den dittills största konserten som Strauss och hans orkester hade medverkat vid och han hade noga förberett sig för detta uppdrag. Vid samma tillfälle framfördes även marschen Patrioten-Marsch op. 8. (källa)
  3. I äldre tid, d.v.s. ännu i början av 1900-talet inleddes konfirmationsperioden med läsförhör, där man lärde sig Fader vår och katekesen. Själva konfirmandundervisningen pågick fyra till sex veckor som fördelade sig över två terminer. Konfirmationen skedde vanligtvis under midsommarhelgen. Kyrkan var prydd med hägg- eller rönnkvistar och kransar av ängsblommor. Konfirmanderna tågade in i kyrkan i sina nya konfirmationskläder. Flickornas klänningar var under 1800-talet svarta. Under 1900-talets första år övergick man till vita klänningar. Det var ett mode som snabbt slog igenom, och ofta uppmuntrades av prästerna som betonade att konfirmationen var en glädjefest. Bruket av enhetliga vita albor över kläderna spreds på 1960-talet enligt modell från Sverige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.