Vad betyder och hur uttalas glaciärspricka
Glaciärspricka uttalas glaci|är|spricka.
Ordformer och varianter av glaciärspricka
Singular
- glaciärspricka
- obestämd grundform
- glaciärsprickas
- obestämd genitiv
- glaciärsprickan
- bestämd grundform
- glaciärsprickans
- bestämd genitiv
Plural
- glaciärsprickor
- obestämd grundform
- glaciärsprickors
- obestämd genitiv
- glaciärsprickorna
- bestämd grundform
- glaciärsprickornas
- bestämd genitiv
Glaciärspricka är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet glaciärspricka
Sommaren 1889 ledde Johan Alfred Björling, endast 17 år gammal, en expedition tillsammans med Axel Hultman samt ytterligare en kamrat för att bli de första att bestiga Kebnekaise. Pojkarnas första försöka att bestiga berget längs östsidan misslyckades. Björling föll ner i en glaciärspricka, men lyckades få tag i en klippa i sista stund och klarade sig. Försöket avbröts när sikten försämrades av låga moln. Nästa dag, den 19 juli 1889, gjordes ett nytt försök av Björling och en av hans kamrater att bestiga toppen. Denna gång valde de en västligare väg upp för Kebnekaise, för att slippa gå över glaciärer, och nådde toppen den 9 juli 1889 efter 13 timmars vandring. Den västra leden kallas därför också för Björlings led.
År 2001 begav sig Skinnarmo tillsammans med ett flertal andra till Grönland med en segelbåt för att tillsammans med Torkel Ideström skida över Grönland på samma sätt som Fridtjof Nansen gjorde 1888. Expeditionen fick dock avbrytas mycket nära slutmålet efter att Ideström ramlat ner i en glaciärspricka och blivit hängande. Hjälp tillkallades och han överlevde.
Idag är området öster om toppen en skidort med liftsystem upp till 3 800 meters höjd som erbjuder skidåkning året runt. Toppen är inte tekniskt svår att bestiga. Det finns en stollift som tar besökarna en bit upp. Varje dag under sommaren besöks toppen av grupper. Bestigningen är dock inte helt ofarlig och varje år omkommer människor på berget. Vädret är oberäkneligt och det kan snabbt bli mycket blåsigt. Höjdsjuka och glaciärsprickor utgör också faror. Den svenska bergsbestigaren Anneli Wester har tältat på toppen.
Glaciärspricka på Engelska
- crevasse