Glasbägare Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder glasbägare, varianter, uttal och böjningar av glasbägare

Glasbägare synonym, annat ord för glasbägare, vad betyder glasbägare, förklaring, uttal och böjningar av glasbägare.

Vad betyder och hur uttalas glasbägare

Glasbägare uttalas glas|bäg|are och är ett substantiv.

Ordformer av glasbägare

Singular

glasbägare
obestämd grundform
glasbägares
obestämd genitiv
glasbägaren
bestämd grundform
glasbägarens
bestämd genitiv

Plural

glasbägare
obestämd grundform
glasbägares
obestämd genitiv
glasbägarna
bestämd grundform
glasbägarnas
bestämd genitiv

Glasbägare är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet glasbägare

  1. Inför ombyggnationen av Nils Ericsons sluss och byggandet av trafikplatsen Slussen i Stockholm påträffades under arkeologiska undersökningar i ett 1300-talslager rester av ett tegelhus i vilket hittades fynd av mycket ovanliga glasskärvor tillhörande en blåemaljerad venetiansk glasbägare. (källa)
  2. Rymde en klinkbyggd båt av granträ, omkring 10 meter lång med omkring 350 järnnitar. Den hade plats för 4–5 par roddare. Den begravde låg på en bädd av fjädrar i båtens akter. På sin vänstra sida hade han två svärd, en scramasax, två glasbägare, och på sin högra sida ytterligare en scramasax. Kroppen och utrustningen förefaller ha varit täckt av någon slags täcken. (källa)
  3. Den begravde personen hade kremerats och de brända benen hade senare placerats i ett järnkärl i mitten av skeppet. Gravgåvor hade sedan lagts på och runt skeppet, och trots att graven i gammal tid har plundrats återstod en del. Bland gravgåvorna fanns rester efter hästmundering såsom tre stigbyglar, sadel, en vagn och rikt dekorerade beslag från en sele. De rikt dekorerade beslag som hittades i graven har gett namn åt Borrestilen. På skeppets båda sidor hade varsin häst nedlagts och på en sida låg även en hund, och utanför skeppet hittades en till häst som enligt vägarbetarna var stående när den hittades. Rester efter en glasbägare från södra England eller Frankrike hittades också. Lite mer vardagliga föremål hittades i graven: beslag efter en knivslida, en liten bjällra, en stor bergskristallpärla, en sländtrissa, järngrytor och husgeråd. (källa)
  4. Redan under järnålder smältes glas i Sverige, det har dock så vitt är känt endast handlat om tillverkning av glaspärlor från tillvarataget glaskross. Den medeltida glastillverkningen i Sverige var tidigare nästan helt okänd, men på senare tid har glastillverkning kunnat konstateras vid Alvastra kloster, Nydala kloster och Varnhems kloster redan på 1100-talet, Lödöse kloster från 1200-talet, samt Vadstena kloster från 1300-talet. Dessutom har glastillverkning förekommit vid gotländska kyrkobyggen under 1200-talet. Den enda kända produktionen är fönsterglas för kyrkornas behov, även om medeltida glasbägare inte är ovanliga fynd i städerna, och vissa av dessa teoretiskt skulle kunna vara tillverkade i Sverige. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.