Vad betyder och hur uttalas glasblåseri
Glasblåseri uttalas glas|blås|eri [-ri´] -et -er.
Ordformer och varianter av glasblåseri
Singular
- glasblåseri
- obestämd grundform
- glasblåseris
- obestämd genitiv
- glasblåseriet
- bestämd grundform
- glasblåseriets
- bestämd genitiv
Plural
- glasblåserier
- obestämd grundform
- glasblåseriers
- obestämd genitiv
- glasblåserierna
- bestämd grundform
- glasblåseriernas
- bestämd genitiv
Glasblåseri är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet glasblåseri
Turistnäringen i Järvsö kan sägas sträckas långt tillbaka i tiden. 1867 fick Olof Pehrson, då 28 år, sitt gästgiveritillstånd så han kunde driva Berga gård som gästgiveri (idag Järvsöbaden). Emellertid var det först i början på 1930-talet som turistströmmar började röra sig mot byn. Mellan åren 1935 och 1963 drevs en hotellrörelse på Stenegård med namnet Hotell Stenegården i den västra flygeln. Sedan 1969 ägs Stenegård av Ljusdals kommun. Tanken var vid köpet att skapa en turist- och rekonditioneringsanläggning med ett hotell för 100-talet gäster. Det blev inte så. Istället skapades ett hantverkscentrum med verksamheter som krukmakeri, silversmed, konstsmed, glasblåseri och textilkonstnärer.
Sedan 2008 har Tobo ett glasblåseri. Glashyttan är belägen strax utanför tätorten Tobo, vid länsväg 292. Konstnärsparet Triller tillverkade stengods i Tobo från 1935 till 1972.
C.H.F. Müller var en tillverkare av lampglas och röntgenrör i Hamburg. Bolaget grundades av Carl Heinrich Florenz Müller 1864 som ett glasblåseri. 1882 tillverkades de första glödlamporna. 1896 tillverkades de första röntgenrören och ägaren blev känd som "Röntgenmüller". Röntgenrören förbättrades efterhand. 1901 utsåg Röntgen-Society i Storbritannien till de bästa röntgenrören. 1924 började rören marknadsföras med varumärket Valvo och bolaget började även tillverka radiorör i dotterbolaget Radioröhrenfabrik Hamburg (RRF).
Företaget grindades 1948 av Hermann Pilz i Esslingen som ett glasblåseri. HHan tillverkade ursprungligen glasapparater för medicintekniskt bruk samt kvicksilverreläer för industriell användning.