Gränsbygd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gränsbygd, varianter, uttal och böjningar av gränsbygd

Gränsbygd synonym, annat ord för gränsbygd, vad betyder gränsbygd, förklaring, uttal och böjningar av gränsbygd.

Vad betyder och hur uttalas gränsbygd

Gränsbygd uttalas gräns|bygd och är ett substantiv.

Ordformer av gränsbygd

Singular

gränsbygd
obestämd grundform
gränsbygds
obestämd genitiv
gränsbygden
bestämd grundform
gränsbygdens
bestämd genitiv

Plural

gränsbygder
obestämd grundform
gränsbygders
obestämd genitiv
gränsbygderna
bestämd grundform
gränsbygdernas
bestämd genitiv

Gränsbygd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gränsbygd

  1. De danska och norska kalenderstavarna skiljer sig från de svenska. De norska har bortsett frånågra runstavar från gränsbygderna mot Sverige endast skåror för att beteckna märkesdagar. Sådana kalendrar utan runor, så kallade primstavar, förekommer även i Sverige i Skåne, Bohuslän, Dalsland, Värmland, Härjedalen och Jämtland Den enda kända skånska kalenderstaven är av denna typ. De västgötska kalenderstavarna har veckodagarna angivna med karvstreck och särskilda tecken för helgdagarna, samt gyllentalen skrivna med ett särskilt chiffer, men saknar runor. I de gammelsvenska landskapen i övrigt dominerar dock stavar med veckodagarna betecknade med runor. Då under medeltiden skrivkunnigheten var föga utbredd användes så kallade bildalmanackor, där helgondagarna betecknas med symboler för helgondagarna i stället för text. Sådana var vanliga på europeiska kontinenten under senmedeltiden. I vissa delar av Österrike förekom sådana kalendrar lång in på 1900-talet. I Danmark blev dessa vanliga under 1500-talet, och förekommer med såväl runor som latinska bokstäver. (källa)
  2. 1523 hade Kalmarunionen i praktiken upphört sedan Gustav Vasa blivit insvuren som kung över Sverige. Redan innan hade unionen skakats av svåra stridigheter, särskilt mellan kungamakten och högadeln. Detta hade påverkat de svensk-danska gränsbygderna, där en stark självmedvetenhet hade utvecklats som en följd av de många krigstågen som passerade igenom landskapet. För att försvara sig fick bönderna organisera sig själva och slöt även bondefred med bönderna på andra sidan gränsen. (källa)
  3. Markaryds marknad är en av Sveriges största och äldsta höstmarknader belägen i Markaryd i Småland. Har anor från 1500-talet då Markaryd var gränsbygd till danska Skåne och Halland. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.