Gränsreglering Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gränsreglering, varianter, uttal och böjningar av gränsreglering

Gränsreglering synonym, annat ord för gränsreglering, vad betyder gränsreglering, förklaring, uttal och böjningar av gränsreglering.

Vad betyder och hur uttalas gränsreglering

Gränsreglering uttalas gräns|regl|er|ing och är ett substantiv.

Ordformer av gränsreglering

Singular

gränsreglering
obestämd grundform
gränsreglerings
obestämd genitiv
gränsregleringen
bestämd grundform
gränsregleringens
bestämd genitiv

Plural

gränsregleringar
obestämd grundform
gränsregleringars
obestämd genitiv
gränsregleringarna
bestämd grundform
gränsregleringarnas
bestämd genitiv

Gränsreglering är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gränsreglering

  1. Freden innebar att status quo återupprättades mellan länderna. Gränsregleringen kom aldrig att genomföras och förhållandet mellan Sverige och Ryssland fortsatte att vara spänt. (källa)
  2. Efter reformer i andra östländer, var den östtyska regimen sensommaren och hösten 1989 pressad och hade svårt att hantera situationen. Hundratusentals östtyskar flydde till väst via andra östländer, som lättat på sina gränsregleringar. Demonstrationer för demokrati, inte minst de så kallade måndagsdemonstrationerna, utbröt i flera östtyska städer, inklusive Östberlin. Kommunistpartiets politbyrå beslutade den 9 november att med tanke på det politiska trycket tillåta privata besök i väst. Det skulle gälla från följande dag, och ansökan skulle egentligen krävas. Bristande samordning gjorde dock att man stod handlingsförlamad när stora folkmassor samma kväll samlades vid Berlinmurens gränsövergångar och krävde passage. Murens fall var plötsligt ett faktum och Östtyskland stod inför en kraftig politisk kursändring, ofta kallad "die Wende". Inom ett år var DDR upplöst och dess område upptaget inom Förbundsrepubliken Tyskland. (källa)
  3. De tre ledarna träffades för att träffa avtal om gränsregleringarna efter kriget, men något slutligt avgörande i denna fråga nåddes inte. Däremot beslöts om en invasion av Frankrike över Engelska kanalen under försommaren 1944 i samband med en operation mot södra Frankrike. Denna invasion skulle åtföljas av en sovjetisk offensiv på östfronten (Operation Bagration) för att förhindra att tyskarna flyttade trupper från östfronten för att möta de allierade i Frankrike. Man beslutade även att försöka få med Turkiet på de allierades sida så snart som möjligt (detta misslyckades i stort då Turkiet inte gick med i kriget förrän i februari 1945 och turkarna utförde inga krigshandlingar mot axelmakterna då Balkan redan befriats vid denna tidpunkt). Vidare beslutade man att ge de jugoslaviska partisanerna de allierades fulla stöd med leveranser av krigsmaterial och kommandoräder. I ett separat protokoll som undertecknades vid konferensen lovade de tre stora att erkänna Irans självständighet. (källa)
  4. År 1930 påträffades skelettrester, enligt gammal litteratur begravdes här 14 människor som dött i kolera. På 1960-talet fanns här en slalombacke kallad "Ullerstupet" med släplift och skidstuga med kaffeservering, på sätt och vis var det Flottsbrobackens föregångare som ligger i närheten. Av alla dessa anordningar syns ingenting längre idag. På den tiden lågömsta äng fortfarande inom Botkyrka kommun men marken ägdes av Huddinge kommun. Först 1998 skedde en gränsreglering som gjorde Albysjöns östra strand till en del av Huddinge kommun. (källa)
  5. Han befäste sin makt i landet genom kraftigt undertryckande av upprorsförsök samt genom högtidliga förnyelser av sitt val till furste med ärftlig värdighet (1827 och 1830). I förhållande till turkarna stärktes Serbiens ställning under inverkan av de internationellt politiska händelserna genom den efter freden i Adrianopel 1829 utfärdade hatt-i-scherifen av 1830, varigenom också hans egen värdighet bekräftades, och landets område utvidgades betydligt genom en gränsreglering 1833. Hans godtyckliga och hårdhänta styrelse framkallade emellertid opposition, några av honom knappast allvarligt menade konstitutionella försök (särskilt grundlagen av 1838) förbättrade inte situationen, och under trycket av det allmänna missnöjet måste han den 13 juni 1839 abdikera till förmån för sin äldste son Milan (född den 21 oktober 1819), denne låg svårt sjuk och dog redan den 8 juli samma år, utan att ens ha fått vetskap om sin upphöjelse till furste. (källa)
  6. Anglo-amerikanska fördraget 1818, gränsreglering mellan USA och Brittiska Nordamerika. (källa)
  7. Troligen är dock härledningen fel, och redan i de äldsta kända dokumenten kallas ön Tjuvholmen. I samband med den äldsta bevarade gränsregleringen mellan Tiundaland och Gästrikland 1314 omnämns ingen gränssten på Tjuvholmen. Den reglerade gränsen sträckte sig dock endast fram till "Lonaghnyws wdh" (Långanäs udd) sydost om Tjuvholmen. I samband med en tvist 1500 mellan Nora och Österfärneboborna om rätta gränsen mellan socknarna omtalas dock ett gränsröse på Tjuvholmen (Tiufwaholm) som godkändes av båda parter. En sydlig gräns från Tjuvholmen ungefär motsvarande dagens gräns mellan Västmanland och Uppland godkändes som ägogräns för byarna i Österfärnebo, medan en nordligare som motsvarar gränsen mellan Gästrikland och Uppland fastställdes som häradsgräns. I en ny rannsakning 1504 fastställdes 1500 års beslut men nya rannsakningar 1508 och 1509 dömde till Österfärnebobornas fördel. Dagens gräns är dock delvis en kompromiss mellan dessa anspråk. (källa)
  8. Han författade nu först och främst på latin det verk som delvis av honom själv, delvis, för brådskans skull, av andra översattes till svenska med titeln Thet swenska i Ryssland tijo åhrs krygzhistorie (1671) och som i 10 "böcker" förtäljer händelsernas förlopp från 1607 till freden i Stolbova (1617) samt fredens verkställighet och gränsregleringen (till 1621). Han medgav i ett brev till De la Gardie den 15 mars 1672, att språket och framställningssättet kunnat vara och borde ha varit bättre, men hoppades att man, tills en ny upplaga utkom (en sådan utkom aldrig), kunde ha en vägledning i den latinska texten som vore mera klar. Den latinska texten, som utgavs 1672, är emellertid knappt annat än ett kompendium av den svenska (så till exempel finns av 9:e och 10:e böckerna endast innehållsförteckningen). (källa)
  9. År 1846 blev Wergeland förste kommissarie vid gränsregleringen mellan Norge och Ryssland, 1849 lärare vid militärhögskolan och 1852 överstelöjtnant i generalstaben. Han studerade 1853 telegrafväsendet i Berlin och Hamburg samt blev 1857 chef för generalstaben och 1859 generalmajor. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.