Gränssten Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gränssten, varianter, uttal och böjningar av gränssten

Gränssten synonym, annat ord för gränssten, vad betyder gränssten, förklaring, uttal och böjningar av gränssten.

Vad betyder och hur uttalas gränssten

Gränssten uttalas gräns|sten och är ett substantiv.

Ordformer av gränssten

Singular

gränssten
obestämd grundform
gränsstens
obestämd genitiv
gränsstenen
bestämd grundform
gränsstenens
bestämd genitiv

Plural

gränsstenar
obestämd grundform
gränsstenars
obestämd genitiv
gränsstenarna
bestämd grundform
gränsstenarnas
bestämd genitiv

Gränssten är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gränssten

  1. Saxstenen nedanför prästgården i Ulvsby är sprängd. Av allt att döma har den varit en nedre gränssten för det fiske som prästgården år 1412 hade rätt till vid Kumo älvs mynning. (källa)
  2. Troligen är dock härledningen fel, och redan i de äldsta kända dokumenten kallas ön Tjuvholmen. I samband med den äldsta bevarade gränsregleringen mellan Tiundaland och Gästrikland 1314 omnämns ingen gränssten på Tjuvholmen. Den reglerade gränsen sträckte sig dock endast fram till "Lonaghnyws wdh" (Långanäs udd) sydost om Tjuvholmen. I samband med en tvist 1500 mellan Nora och Österfärneboborna om rätta gränsen mellan socknarna omtalas dock ett gränsröse på Tjuvholmen (Tiufwaholm) som godkändes av båda parter. En sydlig gräns från Tjuvholmen ungefär motsvarande dagens gräns mellan Västmanland och Uppland godkändes som ägogräns för byarna i Österfärnebo, medan en nordligare som motsvarar gränsen mellan Gästrikland och Uppland fastställdes som häradsgräns. I en ny rannsakning 1504 fastställdes 1500 års beslut men nya rannsakningar 1508 och 1509 dömde till Österfärnebobornas fördel. Dagens gräns är dock delvis en kompromiss mellan dessa anspråk. (källa)
  3. Stora markägare satte gränsstenar för att markera sina gränser. När det var tre ägor som möttes i en punkt restes ett så kallat 5-stenaröse. En något högre hjärtsten i centrum och fyra riktningsstenar runtom. Lite längre bort fanns ofta den mindre så kallade "visaren" som angav gränsens eller rågångens riktning. (källa)
  4. Gränserna som markeras av monumentet blev till under amerikanska inbördeskriget, när Förenta staternas kongress agerade för att behålla kontrollen i området för att bekämpa slaveriets spridning till regionen. Gränserna lades ut längs med meridian och parallellcirkel. Från och med 1860-talet märktes dessa linjer med gränsstenar. Dessa tidiga markeringar var delvis felaktiga, vilket gjorde att det tog tid innan de blev juridiska gränser som kongressen erkände. 1925 blev Four Corners monument officiellt hörnet där de fyra staterna möts. (källa)
  5. Lantmätaren angav vid uppmätningen 1697 att området bestod av tre kärr. År 1730 skedde jordavskiljning med råmärken (gränsstenar) av torpen Vevik och Bjurkärr från häradsallmänningen. Arealen omfattande 200 tunnland och 18 kappeland. (källa)
  6. Det finns flera teorier om ursprunget till den röda stenen, en är att en svensk officer, i samband med en dansk landstigning dödats där och att hans blod hamnat över stenen. En annan att ett fartyg räddades undan en storm, genom att angöra vid stenen. En tredje att stenen endast utgjort ett sjömärke för navigering. Stenen har under många år regelbundet rödmålats. Namnet Röda sten är känt sedan 1758. Forskaren Bengt Holmström menar i uppsatsen Landamären och gränsstenar (1979) att stenen utgjort härads-/riksgräns redan på 1000-talet mellan Sverige och Danmark. (källa)
  7. Förhållandet mellan Danmark och Sverige tycks ha varit gott. I striderna mot Norge fick Sven svenskt stöd. Det finns också uppgifter om att en gränsläggning mellan de båda riken kom till stånd. Det skall ha varit Sven och den svenske kungen Emund den gamle som kom överens om detta. Sex män från vardera riket sägs ha gått genom vildmarken i gränsområdet och rest sex gränsstenar. Senare forskning har dock betvivlat uppgifterna som är kända från nedteckningar i yngre landskapslagar. Det kan heller knappast ha varit nödvändigt att staka ut en gräns vid denna tid. Bebyggelsen i Skåneland, Småland och Västergötland skildes åt av en vidsträckt ödemark, som Adam av Bremen beskriver med att där "finns djupa skogar och svårtillgängliga berg, som man måste passera på väg från Skåne till Götaland, så att man kan fråga sig om det är fördelaktigare att undvika en farlig resa till lands genom en vågsam sjöfärd eller tvärtom". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.