Grannsocken Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grannsocken, varianter, uttal och böjningar av grannsocken

Grannsocken synonym, annat ord för grannsocken, vad betyder grannsocken, förklaring, uttal och böjningar av grannsocken.

Vad betyder och hur uttalas grannsocken

Grannsocken uttalas grann|socken och är ett substantiv.

Ordformer av grannsocken

Singular

grannsocken
obestämd grundform
grannsockens
obestämd genitiv
grannsocknen
bestämd grundform
grannsocknens
bestämd genitiv

Plural

grannsocknar
obestämd grundform
grannsocknars
obestämd genitiv
grannsocknarna
bestämd grundform
grannsocknarnas
bestämd genitiv

Grannsocken är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grannsocken

  1. Helga Brofeldt - käring från grannsocknen. (källa)
  2. Skedevidräkten är en folkdräkt (eller bygdedräkt) från Skedevi socken i Östergötland. I Skedevi bars särpräglade dräkter ännu vid 1800-talets mitt Det finns flera varianter av Skedevidräkten som t.ex. sommardräkt och vinterdräkt. Skedevi är grannsocken till Vingåker i Sörmland som är ett av Sveriges märkligaste dräktområden. År 1852 var dräkten på tillbakagång och det var sällan man såg den i sin helhet. (källa)
  3. Carl Hanner föddes 1796 på bondgården Hällingsfall i Hannäs socken. Var Hanner tog sina första steg på musikens och orgelbyggnationens bana vet man inte, kanske var det grannsocknens organist Anders Dahlgren, även kunnig i att reparera orglar, som var hans första lärare. 16 år gammal tog Carl Carlsson Hanner klockarexamen av första klassen i Linköping med goda betyg. (källa)
  4. I allmänhet var man mycket noga med att man förhöll sig anständigt under nattfrieriet. Från Norge berättas om en ung gosse förlovad med en flicka från grannsocknen som blev utkastad ur sängen sedan han tagit av sig tröjan. (källa)
  5. Vid kyrkors byggande uppfördes absid och kor alltid först. Genom mikroskopanalyser av teglet från Maglarps absid har det visat sig att tegelslagaren för framställning av detta tegel använt sig av chamotte som magringsmedel i leran. Chamotte är krossat tegelflis vilket visar att man fått teglet till Maglarps kyrka från ett större, i bruk varande tegelbruk. Då tegelbyggande var ytterst ovanligt i slutet av 1100-talet är det rimligt att antaga att teglet kommit från den tegelhytta som arbetade med stadskyrkan i grannsocknen Trelleborg. Kartan visar de olika byggnadsmaterialen i de äldsta sydvästskånska kyrkorna. Här ses tydligt att endast ett fåtal tegelkyrkor finns i en grupp utmed sydkusten med Trelleborg i centrum. (källa)
  6. Hjalmar Lundbohm föddes den 25 april 1855 på Rubbestads gård i Ödeborgs socken i Dalsland. Han var son till kronolänsman August Ferdinand Lundbohm och prästdottern Augusta, född Hammarin, från grannsocknen Färgelanda. Lundbohm avlade examen 1877 i teknisk kemi samt väg- och vattenbyggnad vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Lundbohm blev anställd som extra icke ordinarie geolog vid Sveriges Geologiska Undersökning 1879. Blev biträdande geolog där 1885 samt förordnande som ordinarie geolog åren 1887-1902. (källa)
  7. Ryttmästare Löwen på Harvestad donerade medel till en ny kyrkorgel, vilken kom att byggas av kände orgelbyggaren Jonas Wistenius, bördig från grannsocknen Vist (se vidare nedan). (källa)
  8. Det klagades dock alltmer över att kyrkan var för trång. Vid en biskopsvisitation 1784 tog man både i Väderstad och i grannsocknen Harstad upp att deras kyrkor var för små. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.