Vad betyder och hur uttalas gravöppning
Gravöppning uttalas grav|öppn|ing.
Ordformer och varianter av gravöppning
Singular
- gravöppning
- obestämd grundform
- gravöppnings
- obestämd genitiv
- gravöppningen
- bestämd grundform
- gravöppningens
- bestämd genitiv
Plural
- gravöppningar
- obestämd grundform
- gravöppningars
- obestämd genitiv
- gravöppningarna
- bestämd grundform
- gravöppningarnas
- bestämd genitiv
Gravöppning är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gravöppning
Då akut kvicksilverförgiftning leder till symptom som liknar dem vid uremi, har det spekulerats om att han skulle ha förgiftats. Vid en gravöppning 1901 hade hårstrån från Brahes mustasch tagits, och vid analys av dessa på 1990-talet i Danmark påvisades förhöjd halt av kvicksilver och även av bly. Förnyad analys vid Lunds universitet visade också förhöjd kvicksilverhalt. Det har spekulerats om att det skulle ha rört sig om en avsiktlig förgiftning och att Johannes Kepler eller någon i Brahes släkt skulle ha haft motiv för ett mord.
Lasaros (grekiska Λάζαρος, Lazaros) eller Lasarus (latin Lazarus) omnämns i Johannesevangeliet 11–12, där Jesus uppväcker honom från de döda. Lasaros sägs komma från Bethania och vara bror till Maria och Marta. När Lasaros introduceras i berättelsen är han sjuk och Jesus, som sägs vara mycket fäst vid syskonen (Joh. 11:5), reser till Lasaros som då redan avlidit och varit död i fyra dagar. Lasaros ligger begravd i en klipphåla och Jesus befaller att stenen framför gravöppningen ska tas bort. Därefter ropar Jesus på Lasaros, som kommer ut ur graven (Joh. 11:38–44).
58 norska sälfångstmän blev hösten 1872 överrumplade av isbildning tidigt under förvintern och blev fast för vintern vid udden Gråhuken i norra Spetsbergen. De satte sig i kontakt med Adolf Erik Nordenskiöld under dennes övervintringsexpedition i området. Nordenskiöld hade varken logi eller matförråd för så många personer, men informerade om Svenskhuset längre söderut, som var utrustat med både bränsle och ett stort proviantlager. 17 av sälfångstmännen rodde dit och installerade sig. Där återfanns de under våren 1873, alla döda. Dödsorsaken var länge en olöst gåta, och först 2008 kunde det genom en noggrann undersökning med gravöppning och provtagning fastslås att säljägarna avlidit av blyförgiftning. Det kunde visas att blyet troligen intagits via mat från olämpligt lödda konservburkar.
Nästan ingenting är känt om Katarinas personlighet eller hennes tid som drottning. Inga namnlistor är bevarade om hennes personal, även om det antas att hon förde med sig några hovdamer från Tyskland och att en del riksrådsdöttrar utnämndes till hennes hovjungfrur, däribland Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud). I äldre svensk litteratur beskrivs Katarina som nyckfull, kallsinnig och ständigt klagande över allt vad svenskt var, och äktenskapet har på obekräftade grunder beskrivits som olyckligt. Gravöppningen beskriver uppger att hon hade ett "fint" huvud och var 160 cm lång. Katarina nedkom i september 1533 med en tronarvinge, sonen Erik.
Vid en gravöppning 1989 visade det sig att hans ben innehöll arsenik, men det är inte ovanligt från denna tid i Kina eftersom arsenik användes som medicin.
Efter att han hade fått tillstånd åkte Beatties forskningslag till Beechey i augusti 1984 för att genomföra obduktioner på de tre besättningsmännen som låg begravda där. De började med den förste som omkom, försteeldaren John Shaw Torrington. På grund av tidsbrist och dåligt väder återvände expeditionen med vävnads- och benprover till Edmonton efter att gravöppningen och obduktionen av Jahn Hartnells kropp hade genomförts. Spår i John Torringtons ben och hår visade att han hade lidigt av svåra psykiska och fysiska problem orsakade av blyförgiftning. Dödsorsaken var lunginflammation men blyförgiftning var en bidragande faktor.