Grundplan Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundplan, varianter, uttal och böjningar av grundplan

Grundplan synonym, annat ord för grundplan, vad betyder grundplan, förklaring, uttal och böjningar av grundplan.

Hittade 2 varianter av ordet grundplan:

Vad betyder och hur uttalas grundplan

Grundplan uttalas grund|plan och är ett substantiv -et; pl. grundplan.

Ordformer av grundplan

Singular

grundplan
obestämd grundform
grundplans
obestämd genitiv
grundplanet
bestämd grundform
grundplanets
bestämd genitiv

Plural

grundplan
obestämd grundform
grundplans
obestämd genitiv
grundplanen
bestämd grundform
grundplanens
bestämd genitiv

Grundplan1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas grundplan

Grundplan uttalas grund|plan och är ett substantiv -en -er.

Grundplan betyder:

Ordformer av grundplan

Singular

grundplan
obestämd grundform
grundplans
obestämd genitiv
grundplanen
bestämd grundform
grundplanens
bestämd genitiv

Plural

grundplaner
obestämd grundform
grundplaners
obestämd genitiv
grundplanerna
bestämd grundform
grundplanernas
bestämd genitiv

Grundplan2 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grundplan

  1. Koordinatsystemen implementeras i antingen sfäriska koordinater eller kartesiska koordinater. Sfäriska koordinater, beräknade på himmelssfären, är analogt med det geografiska koordinatsystemet som används på ytan av jorden. Dessa skiljer sig i sitt val av grundplan, som delar himmelssfären i två lika halvklot längs en storcirkel. Rektangulära koordinater, i lämpliga enheter, är helt enkelt den kartesiska motsvarighet till sfäriska koordinater, med samma grundläggande (x,y)-plan och primär (x-axel)-riktning. Varje koordinatsystem namnges efter sitt val av grundplan och origo. (källa)
  2. Klipptemplens egentliga land är dock Indien, där de förekommer i stort antal och av flera olika typer. En grupp utgörs av de s.k. vihara, ett slags klosteranläggningar i form av grottor med ett större rum för den gemensamma gudstjänsten och celler för de buddhistiska munkarna, för övrigt sinsemellan tämligen olika till grundplanen. De s.k. chaitya bildar en annan grupp. Till ändamål och grundplan liknar de ej obetydligt de kristna kyrkorna med förhall, treskeppigt långhus, kor-rundel och på altarets plats en relikgömma (stupa). Imiterade tunnvalv och kolonner av mycket växlande former förekommer. Typen tillhör både den buddhistiska och den hinduiska tiden, i senare fallet med bilder av hinduiska gudomligheter. (källa)
  3. Den kyrka, som Bernini ansåg sig vara mest nöjd med, är Sant'Andrea al Quirinale (1658–1671) på Quirinalen. Dess tämligen enkla exteriör med en semicirkulär portik döljer en överdådig interiör med bland annat förgylld stuckatur och polykrom marmor. En skulptur föreställande aposteln Andreas tycks sväva ovanför högaltaret. Den förmögne kardinalen Camillo Pamphili bekostade kyrkan för jesuiternas novitiatshus. Bernini ritade även två kyrkor i Castelli Romani söder om Rom, San Tommaso da Villanova i Castel Gandolfo och Santa Maria Assunta i Ariccia. San Tommaso har en grundplan i form av ett grekiskt kors, medan Santa Maria Assuntas grundplan är cirkulär. (källa)
  4. Kyrkan är byggd av granit från en gård i trakten. Granitfasaden har flera medeltidsinspirerade detaljer i likhet med många samtida kyrkor. Exteriören är i stort sett oförändrad sedan byggnadstiden. I dess mittparti finns en hög fönstergenombruten lanternin. Tvärskeppsarmar skjuter ut i norr och söder. I öster återfinnes koret och i väster ett gotiserande torn. Grundplanen får därigenom formen av ett grekiskt kors. Kyrkans tak är av trä belagt med skifferplattor. Lanterninen och tornspiran har kopparbeläggning. Kyrkan har återkommande drabbats av fuktskador, som har reparerats ungefär vart tionde år. Den mindre kyrkklockan är gjuten år 1768 och den större 1914. (källa)
  5. Kyrkobyggnaden uppfördes 1959–1960 efter ritningar av arkitekten Holger Jensen, Köpenhamn och är den första på Gotland som uppförts i Svenska kyrkans regi sedan 1300-talet. Vid kyrkbygget användes endast gotländska byggnadsmaterial som kalksten och furu. Grundplanen har formen av en långsmal oktogon med altaret i den södra kortänden. Huvudingången ligger vid norra kortänden. I en utskjutande del åt öster ligger sakristian som är förbunden med klockstapeln och ett större kors. Det branta valmade taket är klätt med träpanel vilket präglar exteriör såväl som interiör. Väggarna är invändigt och utvändigt klädda med kalkstensskivor och är till största delen glasade. Den glasade altarväggen ger utsikt mot havet och utgör altartavla. (källa)
  6. Byggnaden är ett sluttningshus uppfört med ljusputsat tegel i 1½ våningar och suterräng under ett brutet sadeltak. Gaveln pekar mot sydväst och den tidigare strandkanten. Skorstenen som kragar ut något från fasadlivet på västgavelns övre våningar ger huset karaktär, men är inte ursprunglig som framgår av äldre bilder. Grundplanen är en rektangel men något förskjutet i sidled som en romb, troligen för att anpassas till terrängen som här består av berg i dagen. (källa)
  7. Den nuvarande kyrkan är byggd på den gamlas grund, grundplanen och storleken är alltså densamma. Arkitekt var Carl Johan Cronstedt. Jämfört med de ursprungliga ritningarna var Cronstedt tvungen att gå med på några förenklingar under byggets gång av ekonomiska skäl men dessa är dock mindre väsentliga. Den 20 december 1767 kunde kyrkan invigas av Linköpings biskop Petrus Filenius. (källa)
  8. Ett skivhus är en typ av höghus med avlång byggnadskropp av lägst fem våningars höjd, vanligen uppförd på rektangulär grundplan och normalt försedd med hissar. Liksom lamellhusen är dessa oftast placerade parallellt med varandra. Denna byggnadstyp blev i Sverige mycket vanlig under 1960- och 70-talen i och med miljonprogrammets industrialiserade byggande. I de större bostadsområden som skivhusen uppfördes i under miljonprogrammet kombinerades denna byggnadstyp oftast med två- eller trevånings lamellhus. Konstruktionsmässigt består dessa oftast av en så kallad "bokhyllestomme" av betong med prefabricerade betongelement som fasad. Skivhuset motsvaras inom låghusgruppen av lamellhuset. (källa)
  9. Soldattorpet bekostades av den rote som ansvarade för soldatens uppehälle och bostad. Enligt stadgan skulle husgrunden vara 8 × 4 meter och husets höjd vara sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder. Därför har de flesta soldattorp samma grundplan, men många har utökats och förbättrats av sina rotebönder och/eller "hyresgäster". I Dalarna, Gästrikland och Hälsingland var det inte vanligt med soldattorp som hölls av rotebönder, istället var soldaten i regel självägande småbrukare. (källa)
  10. Katedralens grundplan är utformad som ett latinskt kors, med en stor rund yta i korsmitten, där åtta pelare bär upp den väldiga kupolen. Saint Paul's är inte bara en av norra Europas största kyrkor utan också Englands enda klassicistiska katedral, ett resultat av avsevärda förändringar från Christopher Wrens ursprungliga plan för en kyrka i form av ett grekiskt kors med en enorm kupol med stöd av åtta pelare. Denna plan förkastades av religiösa och politiska skäl. Kyrkans konstruktion drag från gotiken, exempelvis bågarna bakom den övre delen av väggen. Som helhet betraktad är katedralen en klacissistisk kupolkyrka, som även har drag av barock. Katedralen är gravplats åt Kitchener, Horatio Nelson och Wellington. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.