Grundritning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundritning, varianter, uttal och böjningar av grundritning

Grundritning synonym, annat ord för grundritning, vad betyder grundritning, förklaring, uttal och böjningar av grundritning.

Vad betyder och hur uttalas grundritning

Grundritning uttalas grund|rit|ning och är ett substantiv.

Ordformer av grundritning

Singular

grundritning
obestämd grundform
grundritnings
obestämd genitiv
grundritningen
bestämd grundform
grundritningens
bestämd genitiv

Plural

grundritningar
obestämd grundform
grundritningars
obestämd genitiv
grundritningarna
bestämd grundform
grundritningarnas
bestämd genitiv

Grundritning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grundritning

  1. Om Riddarholmskyrkans brand 1835 i nyhetsmagasin rapporterades det två månader senare, i september 1835, i Magasin för konst, nyheter och moder och där stod även beskrivet om kyrkans utseende före branden och kyrkans utseende efter branden jämte en grundritning. (källa)
  2. Finland kom senare att producera vapnet i modifierad form under namnet VKT 12,70 LKk/42 då de fick tag på grundritningar och ett originalvapen via Sverige. (källa)
  3. Sten nämns som stenhuggare 1674 och som byggmästare på De la Gardies Kägleholm 1680 samma år nämns han även som byggmästare på Mariedal. Han utförde 1678 ett vattenpumpverk till Läckö slott och fick 1686 i uppdrag att utföra en grundritning för det De la Gardieska gravkoret i Varnhems klosterkyrka. Han utförde även ritningar till en altaruppsats i kraftig barockstil som skulle placeras i koret men sannolikt blev detta inte utfört. Troligen utförde han stora delar av arbetet med koret själv eftersom det omtalas 1698 att han huggit tolv kapitäl till panelleringen och ett gravkors iståndsättande fördröjts av hans sjuklighet. Eftersom arbetet drog ut på tiden och Stens hälsa inte förbättrades ersattes han som byggmästare av Per Jonsson Stenhammar 1699 och det är troligt att Sten även avled detta år. Av bevarade arbeten kan man se att han varit en skicklig och mångsidig hantverkare men som inte höjde sig över andra hantverkare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.