Grundstomme Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundstomme, varianter, uttal och böjningar av grundstomme

Grundstomme synonym, annat ord för grundstomme, vad betyder grundstomme, förklaring, uttal och böjningar av grundstomme.

Vad betyder och hur uttalas grundstomme

Grundstomme uttalas grund|stomme och är ett substantiv.

Ordformer av grundstomme

Singular

grundstomme
obestämd grundform
grundstommes
obestämd genitiv
grundstommen
bestämd grundform
grundstommens
bestämd genitiv

Plural

grundstommar
obestämd grundform
grundstommars
obestämd genitiv
grundstommarna
bestämd grundform
grundstommarnas
bestämd genitiv

Grundstomme är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grundstomme

  1. Dessa är polymera estrar av en hydroxibensoesyra och en sockerart, oftast glukos.. Svaga syror eller baser får dem att brytas ned - hydrolyseras till sina grundstommar. (källa)
  2. Thomas Cranmer hade på sin tid försvarat biskopsämbetet på ett sätt som kontinentala reformatorer inte hade gjort, och anglikaner hyser sedan 1550 synsättet att det apostoliska och kyrkliga ämbetet sedan urkyrklig tid och för all framtid består av tre delar: Biskop, präst och diakon. Medan Trient-konciliet utvecklade synen att Skrift och Tradition är två separata delar av uppenbarelsen, och evangeliska kyrkor på kontinenten hävdade en "Sola Scriptura"-princip, utvecklade den anglikanske tänkaren Richard Hooker i Laws on Ecclesiastical Polity (1593) synsättet att Skriften, Traditionen och Förnuftet utgör teologins tre redskap, bland vilka Skriften utgör grunden. Cranmers syn på det tredelade ämbetet och Hookers syn på Skrift, Tradition och Förnuft utgör en grundstomme i anglikansk teologi, som nästan alla anglikanska riktningar är överens om, trots många skillnader i övrigt. (källa)
  3. Där Klosterbacken nu ligger (med adress Storgatan 33), byggdes 1854 bostäder av Arbetarnas bostadsbolag, för att råda brist på bostadsbristen för stadens arbetarbefolkning. Bostäderna inköptes år 1863 av kommunen, för att bli grundstomme i Örebro stads arbets- och försörjningsanstalt, i folkmun kallat "Träffen". Detta var ett dåtida sjuk- och ålderdomshem. År 1875 uppfördes ytterligare en byggnad, utmed den nutida Ribbingsgatan. Den äldre byggnaden (t.v. på bilden) utnyttjades för manliga patienter, och den nyare (t.h. på bilden) för kvinnliga. År 1894 införlivades även den gamla byggnaden Örebro hospital i verksamheten. C:a 100 personer "försörjdes" på området i slutet av 1800-talet. Senare döptes detta komplex om till Örebro stads vårdhem. (källa)
  4. Det franska ordet ingénieur kommer från italienskans encignerius, som betyder "krigsbyggmästare", från latinets ingeniare ("för att snärja, utforma") och ytterst från ingenium ("klokhet"). Civilingenjör blir då den civila motsvarigheten till den militära titeln ingenjör. Den allra första civila ingenjörsutbildningen startades i Tyskland år 1702 med inriktning mot gruvbrytning och metallhantering. Därefter etablerades ingenjörsutbildningar i Frankrike. Skolorna hette till en början "slöjdskolor" eftersom man fick lära sig att tillverka sina egna verktyg och bygga egna modeller av grundkonstruktionerna. I Sverige startade den första ingenjörsutbildningen 1851 på Högre artilleriläroverket på Marieberg i Stockholm, vilket upphörde år 1869 för att på nytt uppstå 1885 (se artikeln om väg- och vattenbyggnadskåren). Året efter 1851 började civilingenjörskurser på Falu bergsskola. Skolan hade sedan 1819 bedrivit utbildning inom bergsvetenskapen, men överfördes till Stockholm 1876 och kom då att utgöra grundstommen i Kungliga Tekniska högskolan. Under 2010 hade cirka hälften av de yrkesverksamma ingenjörerna i Sverige en formell ingenjörsutbildning. (källa)
  5. Aasens arbete kan efteråt ses som en del av den nationalromantiska rörelsen i flera länder i Europa. Några år tidigare hade Per Christian Asbjørnsen och Jørgen Moe genomkorsat delvis samma bygder i arbetet med att nedteckna sagorna till samlingarna Norske folkeeventyr. Ungefär samtidigt med Aasens vandringar rodde och löpte Elias Lönnrot Finland runt på spaning efter grundstommen till nationaleposet Kalevala. I Estland arbetade Friedrich Reinhold Kreutzwald med en estnisk motsvarighet, Kalevipoeg, och i Riga samlade något senare Krišjānis Barons folkminnen i Johann Gottfried Herders anda. Franz Liszt skrev bl.a. ungerska rapsodier med folkmusikinslag och i Schweiz kom alphornet till heders igen. (källa)
  6. Begreppet "shareware" är inlånat från engelskan där det är en sammansättning av orden share ("dela") och "ware" (datatermen "vara" som i "mjukvara"). Ordet användes först av Bob Wallace, en före detta utvecklare på Microsoft, som efter sin tid på Microsoft påbörjade han ett arbete med att utveckla en ordbehandlare, PC-Write, till de nya IBM PC-datorerna. Istället för dyr marknadsföring av programmet, beslutade Wallace sig för att testa en ny distributions- och marknadsföringsmetod, shareware. Alla användare uppmanades att dela med sig av programvaran för att så många som möjligt skulle få möjligheten att testa den, innan de betalade tillverkaren, om de ville fortsätta använda programvaran. Detta koncept är grundstommen för shareware. (källa)
  7. Friluftsmuseum är en typ av museum som visar väsentliga delar av sina samlingar utomhus. Grundstommen i samlingarna utgörs oftast av historiska byggnader. (källa)
  8. Bladin var från 1883 Ludvig Fredholms högra hand och följde sedermera under flera decennier, slutligen som direktörsassistent, Aseas öden. Han började redan tidigt samla minnen från den första elektrifieringen i Sverige, och hopbringade grundstommen till Aseas museum, som så småningom växte till ett av landets större industriella museer. (källa)
  9. Hur texterna har påverkat varandra, det synoptiska problemet, har varit en livligt omdiskuterad problemställning under århundradena, och har resulterat i flera konkurrerande hypoteser. Den mest gängse uppfattningen är den så kallade tvåkällshypotesen: grundstommen har givits av Markus, som sedan har utgjort förlaga för Matteus och Lukas. Den stora mängden Jesusord (logia), som finns hos Matteus och Lukas, men saknas hos Markus förklaras med den hypotetiska Q-källan (av tyska Quelle, "källa"). Q-källan har dock aldrig påträffats i handskrifter. (källa)
  10. Tjänstedesignens inverkan på en tjänst kan innebära att en befintlig tjänst förändras, en ny tjänst skapas eller att tjänsteleverantören av tjänsten omorganiseras. Grundstommen i denna process är att förstå kundens beteende och behov, och utifrån kundförståelsen skapa tjänster som efterfrågas av kunden. Dessa kundinsikter erhålls genom djupintervjuer som är baserade på journalistiska och etnografiska intervjumetoder, samt genom slutkundsnära itererade interaktioner som baseras på beteendevetenskap. På detta sätt är det kunden som sätter agendan och en kundinsiktsbaserad tjänst skapas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.