Grundsyn Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder grundsyn, varianter, uttal och böjningar av grundsyn

Grundsyn synonym, annat ord för grundsyn, vad betyder grundsyn, förklaring, uttal och böjningar av grundsyn.

Vad betyder och hur uttalas grundsyn

Grundsyn uttalas grund|syn och är ett substantiv -en.

Ordformer av grundsyn

Singular

grundsyn
obestämd grundform
grundsyns
obestämd genitiv
grundsynen
bestämd grundform
grundsynens
bestämd genitiv

Grundsyn är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet grundsyn

  1. I Sverige har begreppet doktrin tidigare oftast använts i betydelsen "riktlinjer för säkerhetspolitisk handling" och därmed varit förbehållet statsmakterna. Svenska försvarsmakten har valt definitionen "Ett formellt uttryck för den kunskap och de föreställningar som utgör den viktigaste grunden för verksamheten inom det militära försvaret". Försvarsmaktens militärstrategiska doktrin (MSD 16), fastställdes av överbefälhavaren 1 april 2016. Dessutom har Försvarsmakten doktriner för: gemensamma operationer, markoperationer, marina operationer, luftoperationer, grundsyn underrättelsetjänst samt logistisk grundsyn. (källa)
  2. Få nationalekonomiska arbeten har haft så stor global betydelse som The wealth of nations. Smith har kallats "ekonomivetenskapens fader" mest beroende på den kraft och klarhet som han uttryckte en mängd grundsatser. Förutom att det var ett omfattande systematiskt arbete så omfattar det i hög grad de typiska företeelserna inom samhällsekonomins område. Dess filosofiska utgångspunkter kan härledas till Shaftesbury, Hutcheson och Hume och dess statsvetenskapliga till Hugo Grotius. Den ekonomiska grundsynen är i huvudsak fysiokratisk: Människornas ekonomiska liv styrs av "oföränderliga naturlagar", och den ekonomiska politikens huvudregel är att låta dessa "naturlagar" verka fritt, det vill säga utan störande ingrepp från statens sida. (källa)
  3. De stora dragen i generalplanen förutsatte en hög ambitionsnivå när det gällde genomförandet. Det var på denna nivå variationer i byggnadskaraktärer skulle kunna läggas. Detta anses inte idag vara ett utmärkande drag i de färdiga husen. Grundsynen vid Stäcks planering kan på många sätt sägas vara mer organisatorisk än tydligt gestaltande. (källa)
  4. Inom den så kallade elitteorin har man utifrån en vetenskaplig grundsyn studerat eliterna i samhället. (källa)
  5. I Om sättet att tillhopa gå beskrev Carl von Linné under 1700-talet människans sexualitet som en glädje- och lustfylld möjlighet. Hans syn på sexualiteten omfattade i stort den tidens teologiska och naturvetenskapliga grundsyn på mäns och kvinnors livsuppgifter. (källa)
  6. Ämbetsansvarsreformen utgick från att man skulle inskränka det straffrättsliga ansvaret och därigenom närma sig den privata arbetsmarknadens sanktionssystem. Reformen byggde alltså på en privaträttslig grundsyn på den offentliga anställningen. (källa)
  7. Den svenska avtalsrätten har sina rötter i den romerska rätten och påverkades vid tiden för tillkomsten av avtalslagen starkt av tysk rätt. En grundläggande principen inom avtalsrätten pacta sunt servanda, det vill säga avtal är bindande. En annan viktig grundläggande avtalsrättslig princip är att avtal har bindande verkan uteslutande för avtalsparterna. Parterna kan alltså inte förplikta tredje man till prestationer. På förmånssidan föreligger dock inga sådana hinder. Ex. då en arbetsgivare tecknar en försäkring med ett försäkringsbolag för anställdas räkning. Teoribildningen inom avtalsrätten är starkt påverkad av merkantilistiska ideal, framför allt tanken om avtalsfrihet, det vill säga tanken om att parterna fritt får välja avtalspart och fritt bestämma avtalets innehåll. Denna grundsyn står sig alltjämt starkt inom det kommersiella området, medan tvingande rättsregler, formkrav, legala förbud och andra inskränkningar i avtalsfriheten blivit vanligare inom områden där speciella skyddsintressen gör sig gällande. Generalklausulen mot oskäliga avtalsvillkor i 36 § avtalslagen torde här vara det tydligaste exemplet. (källa)
  8. Anal karaktär, analfixering eller analkomplex syftar på egenskaper hos en vuxen person som, enligt denna psykosexuella utvecklingsteori, faller tillbaka i anala stadiet av sin utveckling. Ordet analfixerad och liknande används i vardagligt tal om beteendet hos en person som är hagalen, ägodelsfixerad, fifflar till sig pengar och annat som inte tillkommer personen, retar upp sig enormt på minsta motstånd, och föredrar människor med samma trånga (anala) grundsyn. Ordet kan även beskriva en person som är noggrann åt det neurotiska hållet. Typen kallas psykologiskt för "anale controllé", medan det i andra ytteränden finns en "anale relâché", vilket motsvaras av konstant röriga, slarviga, kaotiska samlartyper, som också kan vara slösande och generösa. (källa)
  9. Olof Lagercrantz är en bok från 1980 av den svenske författaren Sven Stolpe. Den utgör en kritisk biografi av författaren, litteraturkritikern och tidningsredaktören Olof Lagercrantz, med fokus på hans livsåskådning. Baksidestexten sammanfattar innehållet med följande ord: "I Lagercrantz utveckling urskiljer Stolpe en kurva som från en blodlös salongsmässig kristendom, över en ogenomtänkt liberal humanism leder fram till en nihilism som kommer honom att envist försvara Sovjetryssland och svika Västerlandets kristna grundsyn.". (källa)
  10. Från och med 1922 reste och arbetade han över hela världen och blev en hängiven förespråkare för global samverkan inom vetenskap och religion, något som han såg som ett fundament för mänsklighetens enhet. Många av Sverre Holmsens verk hämtar sin inspiration från Polynesien. Han var tidvis bosatt på Tahiti och han var en varm beundrare av befolkningen i Söderhavsregionen och deras kultur. Sverre Holmsen var också mycket tidigt en miljömedveten författare. Han varnade enträget sina läsare för följderna av den moderna teknikens inverkan på natur och miljö. I detta avseende får Sverre Holmsen anses som en viktig föregångare. Hans texter röjer också ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter och för jämlikhet. En humanistisk grundsyn går som en röd tråd genom Sverre Holmsens författarskap. Sjutton av hans böcker har publicerats på svenska och han har översatts till tolv språk. Han var i många år anhängare av bahá'í-religionen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.