Vad betyder och hur uttalas gränstull
Gränstull uttalas gräns|tull.
Ordformer och varianter av gränstull
Singular
- gränstull
- obestämd grundform
- gränstulls
- obestämd genitiv
- gränstullen
- bestämd grundform
- gränstullens
- bestämd genitiv
Plural
- gränstullar
- obestämd grundform
- gränstullars
- obestämd genitiv
- gränstullarna
- bestämd grundform
- gränstullarnas
- bestämd genitiv
Gränstull är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gränstull
Abborfors var åren 1743–1809 gränsort mellan Sverige och Kejsardömet Ryssland. Här fanns ett gränspostkontor och gränstull samt en gränsvakt av svenska och ryska trupper. Bekant är den tvistefråga mellan de båda grannrikena, till vilken Abborfors bro en gång gav anledning, i det konung Gustav IV Adolf yrkade, att bron skulle till hela sin längd överstrykas med de svenska färgerna, oaktat att gränsen gick mitt över densamma.
Sommaren 1524 utfärdade Gustav Vasa förbud för bönderna att sälja andra varor än de som kom från den egna gården. Att sälja andra produkter, så kallade "landsköp", fick bara ske i städerna. Orsaken till beslutet var att kungen ville ha kontroll över handeln, och kunna driva in tull och skatt på varorna. Dessutom ville kungen stärka handeln i svenska städer, och med hjälp av gränstullar hindra att varor fördes ur landet. Den ökande malmbrytningen i Bergslagen ledde till ett behov av oxar, både för reptillverkning av hudarna och som mat till gruvarbetarna. Gustav Vasa försökte därför tvinga bönderna i södra Västergötland att föra sina oxar norrut, bland annat till Askersund. Detta orsakade missnöje bland västgötabönderna, eftersom de ville ha möjlighet att sälja till närmaste marknad eller bästa pris, även utomlands.