Vad betyder och hur uttalas gräsbete
Gräsbete uttalas gräs|bete -t -n.
Ordformer och varianter av gräsbete
Singular
- gräsbete
- obestämd grundform
- gräsbetes
- obestämd genitiv
- gräsbetet
- bestämd grundform
- gräsbetets
- bestämd genitiv
Plural
- gräsbeten
- obestämd grundform
- gräsbetens
- obestämd genitiv
- gräsbetena
- bestämd grundform
- gräsbetenas
- bestämd genitiv
Gräsbete är ett substantiv
Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.
Hur används ordet gräsbete
Sällskapet för Friluftslekar sökte i början på 1900-talet platser för "lekfält", som det då kallades. Ett lämpligt sådant - nuvarande Karl Johanstorget - fann man i den så kallade Godhemsdalen, en grusad, tidigare betesäng som under en tid använts som tillfällig skolgård för det 1895 i dalens nordöstra del uppförda Allmänna Läroverket. Lekfältet omvandlades 1906 till fotbollsplan, då seriespelen flyttade ut matcherna till stadsdelarna (Svenska Fotbollförbundet startade 1905). Planen var ojämn, gropig och starkt snedsluttande mot Amiralitetsgatan i norr. Även efter fotbollsplanens tillkomst fanns gräsbete kvar för det fåtalet kor, vilka blev kvar i området ända fram på 1930-talet. När "Torget" öppnades för spel 1906, var de första hemmalagen Majornas IS och Vikingens B-lag. Det tredje hemmalaget blev IF Welox 1908-09. "Torget" utökades 1913 genom ett omfattande schaktningsarbete, men blev därefter nästan avfolkat då fotbollsverksamheten i Majorna flyttade till bland andra Älvsborgsfältet och Sannaplan. Högsta publiksiffran - 10 000 - för "Torget" är troligen från ett tillfälle 1929 då tre allsvenska lag möttes, IFK Göteborg spelade mot Landala IF (7-0), GAIS mot IF Welox (4-0) och IF Elfsborg mot Majornas IK (5-1). Ännu på 1960-talet hade Masthuggets BK "Torget" som hemmaplan, och matcher i Göteborgsseriens näst högsta klass var därför fortfarande förlagda dit.
De flesta uppfödarna låter flockarna klara sig själva ute, förutom under vintertid, och de föds upp enbart på gräsbete. Detta har gjort att hästarna är naturligt sunda och härdiga med hårda hovar. Hästarna ser ganska alldagliga ut med små huvuden med rak nosprofil och primitiva ansiktsdrag. Hästarna är arbetsvilliga och lätthanterliga, billiga i drift och lever ofta länge. Idag används hästarna även inom turistridning. Idag finns även en förening för den estniska hästen i Finland.