Gudsföreställning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder gudsföreställning, varianter, uttal och böjningar av gudsföreställning

Gudsföreställning synonym, annat ord för gudsföreställning, vad betyder gudsföreställning, förklaring, uttal och böjningar av gudsföreställning.

Vad betyder och hur uttalas gudsföreställning

Gudsföreställning uttalas guds|före|ställ|ning och är ett substantiv.

Ordformer av gudsföreställning

Singular

gudsföreställning
obestämd grundform
gudsföreställnings
obestämd genitiv
gudsföreställningen
bestämd grundform
gudsföreställningens
bestämd genitiv

Plural

gudsföreställningar
obestämd grundform
gudsföreställningars
obestämd genitiv
gudsföreställningarna
bestämd grundform
gudsföreställningarnas
bestämd genitiv

Gudsföreställning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet gudsföreställning

  1. Man framhöll att Gud är gemenskap, något som var annorlunda både från den judiska "konungsliga upphöjdheten" av Den som har skapat allt och den enkla enheten och absoluta transcendensen hos de grekiska filosofernas yttersta Monad. Båda dessa gudsföreställningar införlivades visserligen i treenighetsbilden, men eftersom Gud ses som en total enhet av tre totalt olika hypostaser – Fadern, Sonen och den helige Ande – blir det möjligt att förkunna att Gud i en av sina personer har blivit människa. (källa)
  2. Oden är bror till Ve och Vile, Lodur och Höner. Hans föräldrar är Bor och Bestla och hans anfader Bure. Hans hustru är Frigg, med vilken han har flera söner. Han är även far till Tor, Balder, Vidar, Höder och enligt den Prosaiska Eddan, men i konflikt med den Poetiska Eddan, far till Tyr. Romarna omtalar en gud som jämställs med Mercurius och Tacitus vilken skall ha varit huvudgud hos Suebi - en konfederation av germanska stammar. Denna gud har av vissa forskare identifierats med Oden. Odens ursprung har varit omdiskuterat sedan medeltiden. Det finns tydliga belägg för ett skifte i religionsuppfattning vid 500-talets början då soldyrkan tycks ha övergivits till förmån för krigsgudar i Norden, men vad detta skifte hade för exakt inverkan på gudsföreställningen är okänt. Länge menade historiker att Oden skulle varit en kung eller hövding som upphöjts till gudom efter sin död. Sedan 1800-talet har dessa idéer i stort sett övergetts. Ett återkommande förslag har varit att Oden skulle ha varit en utomnordisk import, vilket möjligen grundar sig i Snorres berättelse i Ynglingasagan, där asarna skulle varit ädlingar från Troja. (källa)
  3. Ateism (ickegudstro) betecknar uppfattningar som saknar tro på att gudar och andra övernaturliga väsen existerar. Ateism innefattar ofta, men inte nödvändigtvis, ett aktivt avståndstagande från religiös tro och kult, vilka betraktas som vidskepelse. Ateism kan också vara en beskrivande term för ett religiöst eller filosofiskt system, som saknar egentlig gudsföreställning, exempelvis vissa former av Buddhism. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.